A A A K K K
для людей з порушеннями зору
Коровинський заклад загальної середньої освіти Коровинської сільської ради Роменського району Сумської області

Моніторинг якості освіти

Дата: 15.03.2023 12:11
Кількість переглядів: 20

РЕЗУЛЬТАТИ  КОМПЛЕКСНОГО САМООЦІНЮВАННЯ

освітніх і управлінських процесів Коровинського закладу загальної середньої освіти та внутрішньої системи забезпечення якості освіти (2021-2022н.р.)

 

 

 

Критерії оцінювання

 

 

 

Вербальне оцінювання

 

Кількісне оцінювання

 

В

(високий)

4 бали

 

Д

(доста тній) 3 бали

 

ВП

(вимагає покраще ння)

 2 бали

 

Н

(низьк ий)

 1 бал

 

НАПРЯМ 1. ОСВІТНЄ СЕРЕДОВИЩЕ ЗАКЛАДУ ОСВІТИ

Вимога 1.1. Забезпечення комфортних і безпечних умов навчання та праці

1.1.1. Приміщення і територія закладу освіти є безпечними та комфортними для навчання та праці

Коровинський ЗЗСО є не тільки навчальним закладом, а й одним із найкращиих культурно - масових центрів села.  Будівля, яка розташована понад дорогою республіканського значення, приваблює зір перехожих своїм естетичним  виглядом.

Територія навчального закладу  огороджена та  облаштована засобами, які забороняють в’їзд транспорту. На території закладу функціонує майданчик зі штучним покриттям, хокейна коробка, ігровий  майданчик, вуличні тренажери. Будівля школи прийнята в експлуатацію в 1970 році. Як опорний заклад Коровинська ЗОШ І-ІІІ ступенів  почала працювати  з 2018 року. У 2020 році заклад було перейменовано у Коровинський ЗЗСО із Томашівською філіїє.

Описание: C:UsersAdminDownloads5. Як Ви оціните за 4-бальною шкалою наступні твердження_ (1 – дуже погано … 4 – відмінно) [Облаштування території навколо школи].png  Приміщення і територія закладу освіти облаштовані з урахуванням всіх санітарно-гігієнічних норм. Відповідні приписи СЕС, пожежної охорони виконуються своєчасно. Переважно дотримується температурний режим у приміщеннях школи. Щодня відбувається моніторинг температурного режиму. Питний режим дотримується кожним учнем індивідуально, відповідно до вимог здійснення протиепідемічних заходів.   Протягом двох років здійснено  капітальний ремонт даху,  утеплення фасаду, заміну вікон і дверей,  підлоги коридору першого поверху, системи опалення. На  харчоблок придбано нове сучасне обладнання. Територія ділянки закладу частково освітлюється у вечірній та нічний час.  У вестибюлі приміщення закладу наявний пост чергового та охоронця, що забезпечує допуск  до закладу освіти лише учасників освітнього процесу. Туалети в закладі освіти відремонтовані, утримуються в належному стані. В навчальних кімнатах встановлено фіксатори безпеки на вікнах. Встановлено фільтр для води в харчоблоці закладу. Прибирання території закладу та шкільних приміщень здійснюється відповідно Санітарного регламенту. Пожежні виходи та шляхи евакуації знаходяться в належному стані. Навчальні кабінети, спортивна зала та майстерні облаштовано відповідно до правил ОП та БЖД  Адміністрація школи разом із відділом освіти, педагогічним та батьківським колективом постійно працює над удосконаленням матеріально-технічної бази. Заклад освіти забезпечений навчальними й іншими приміщеннями з відповідним обладнанням, що необхідні для реалізації освітніх програм. Педагогічним колективом та адміністрацією школи приділяється достатньо уваги естетичному вигляду навчального закладу. Коридори, вестибюль школи поступово поповнюються новими сучасними меблями, стендами. Подвір’я завжди прибране, доглянуте. Щороку висаджуються квіти, своєчасно обрізуються дерева, кущі. На подвір’ї школи оформлено дизайнерський ландшафт. Бордюри побілені. Обслуговуючим персоналом проводиться скошування трави на газонах, винесення і періодичне вивезення сміття з території школи. У закладі створено оптимальні умови для організації нового освітнього середовища в умовах реформування сучасної освіти, про що свідчить дана діаграма.

 

 

+

 

 

 

1.1.2. Заклад освіти забезпечений навчальними та іншими приміщеннями з відповідним обладнанням, що необхідні для реалізації освітньої програми

Проектна потужність закладу 640 учнів. У 2021/2022 н. р навчалося 213 +18 (філія)=231 здобувач освіти. У навчальних кабінетах відповідно до естетичних вимог створені сприятливі і комфортні умови для організації освітнього процесу.За останні роки функціонування навчального закладу зроблено дуже багато для оновлення інтер’єру школи, класних кабінетів і приміщень загального користування.

Навчальні кабінети   облаштовані з урахуванням санітарно-гігієнічних вимог та вимог охорони праці і безпеки життєдіяльності. Кабінети початкової школи здебільшого забезпечені наочно-дидактичним матеріалом та технічними засобами навчання на 95% відповідно до вимог ДС. Для освітнього процесу створено 2 комп’ютерні класи, кабінети природничо-математичного циклу мають інтерактивні дошки, створено медіатеку,  ресурсну, тренінгову кімнати, обладнаний сучасний кабінет Захисту України  з інтерактивним лазерним тиром та мультимедійним обладнанням, придбані сучасні стенди для класних кімнат та коридорів, оновлено матеріально-технічну базу кабінету фізики та географії.

У сучасному світі дуже важливо отримати ті знання, які близькі до міжнародних і сформують особистість кожного школяра в руслі перспективних можливостей і умінь. З цією метою в закладі створений   лінгафонний кабінет, який має сучасне обладнання, що  дає змогу розвивати інтерес школярів до вивчення іноземної мови,  робить процес навчання незвичним, захопливим, допомагає підтримувати постійне зацікавлення дітей предметом.

Заклад підключено до швидкісного Інтерненту та мережі  Вай-фай.

Відповідно до Закону України «Про державний бюджет», обсягу субвенції з державного бюджету були виділені кошти, які спрямовані

 

 на створення відповідних умов для навчання дітей з ООП.  Так придбано спеціальний інструментарій і устаткування, комп’ютерне обладнання, облаштувано тренінгову, ресурсну кімнати, медіа теку, навчально-методичне забезпечення.

 

У 2021-2022 н.р. придбано сучасний комп’ютерний клас, 3 інтерактивні панелі, 15 ноутбуків.

 

+

 

 

 

1.1.3. Здобувачі освіти та працівники закладу освіти обізнані з вимогами охорони праці, безпеки життєдіяльності, пожежної безпеки, правилами поведінки в умовах надзвичайних ситуацій і дотримуються їх

 

Питання охорони праці проходить через усю систему роботи закладу і стосується всіх напрямів діяльності та всіх без виключення учасників освітнього процесу.

Адміністрацією   проводиться цілеспрямована робота з питань реалізації державної політики в галузі охорони праці та безпеки життєдіяльності учасників освітнього процесу у відповідності до річного плану роботи.

Робота педагогічного колективу з охорони праці організована згідно із законами України «Про охорону праці», «Кодексу Цивільного захисту України»«Положенням про організацію роботи з охорони праці учасників навчально-виховного процесу в установах і закладах освіти». Відповідно до вимог нормативних документів, у навчальному закладі розроблена  документація з питань дотримання безпеки та охорони праці,  , створені й діють комісії з навчання та перевірки знань з охорони праці, програми навчання, плани-графіки проведення навчання та білети для перевірки знань.

У річному плані навчального закладу є окремий розділ «Охорона життя і здоров'я дітей, за­ходи безпеки, охо­рона праці, сані­тарно-профілак­тичні й оздоровчі заходи». Згідно з ним, систематично перевіряється робота закладу з питань дотримання вимог законодавчих і нормативних документів з охорони праці, безпеки життєдіяльності, профілактики дитячого травматизму. Ці питання обговорюються на нарадах у присутності директора, педагогічних радах.

Згідно з вимогами чинних нормативних документів, розроблені, затверджені директором і видані посадові інструкції для всіх працівників  закладу освіти, розроблені та введені в дію інструкції з охорони праці та інструкції з безпеки праці при виконанні небезпечних робіт.

         Стан роботи з охорони праці,  безпеки життєдіяльності, виробничої санітарії під час освітнього процесу  знаходиться під щоденним контролем адміністрації закладу. Відповідно до Законів України «Про охорону праці» та «Про колективні договори й угоди» між дирекцією школи й профспілковим комітетом підписаний Колективний договір, у якому визначені обов’язки сторін щодо організації безпечних і нешкідливих умов праці, а також умови реалізації працівниками школи своїх прав і соціальних гарантій на охорону праці.

До уваги було взято: пропозиції працівників, аналіз стану робочих місць, стан виробничого травматизму, професійних захворювань. Крім того, було розроблено актуальні заходи щодо поліпшення безпеки умов праці на робочих місцях.

До початку навчального року  всі  працівники закладу надали медичні книжки з дозволом на роботу.

На початок 2021/2022 навчального року були оформлені всі необхідні акти-дозволи на проведення навчальних занять у кабінетах та шкільних приміщеннях підвищеної небезпеки, проведені обстеження і складені акти щодо надійності кріплення установленого спортивного інвентарю і спортивного обладнання в спортивній залі, на спортивному та ігровому майданчиках.

               Навчальні приміщення, шкільна їдальня забезпечені первинними засобами пожежогасіння. На видному місці розміщені плани евакуації та план дій на випадок пожежі. Проведено перевірку евакуаційних виходів, коридорів, східців, розроблено план евакуації, в якому чітко розподілено обов’язки персоналу на випадок виникнення пожежі, проведено практичні заняття з відпрацюванням планів евакуації в надзвичайних ситуаціях. Оформлені куточки з безпеки життєдіяльності.

 Заклад забезпечений засобами пожежогасіння   в достатній кількості.   

Призначено відповідальних за організацію роботи з питань охорони праці, безпеки життєдіяльності під час освітнього процесу та в позаурочний час, попередження дитячого травматизму тощо.

З  працівниками закладу,  здобувачами освіти та їхніми батьками проводяться всі види інструктажів,  облік яких ведеться у журналах за встановленою формою. Розроблені й затверджені програми вступних інструктажів для працівників і здобувачів освіти. Вступні інструктажі для працівників фіксуються у відповідному журналі, для здобувачів освіти – на сторінці класного журналу.

Згідно з вимогами нормативних документів, реєструються первинний, повторний, позаплановий і цільовий інструктажі для працівників та здобувачів освіти. Журнали реєстрації інструктажів знаходяться   на робочих місцях у навчальних кабінетах (фізики, біології, хімії, шкільній майстерні, спортивному залі).

Учителі фізики, біології, хімії, трудового навчання, фізичного виховання проводять первинні інструктажі перед початком практичних, лабораторних робіт, виконанням відповідних вправ, перед початком кожного розділу навчальної програми з фізичного виховання. Облік інструктажів учителі проводять у окремих журналах.

Питання охорони праці,  з безпеки життєдіяльності здобувачів освіти під час канікул, у побуті й громадських місцях, на вулиці  обговорювалися на батьківських зборах. На загальношкільних та класних батьківських зборах  проводилась роз’яснювальна робота щодо  відповідальності батьків за розвиток дітей.  

Описание: C:UsersAdminDownloads7. Чи інформують Вас учителі, керівництво школи щодо правил охорони праці, техніки безпеки під час занять, пожежної безпеки, правил поведінки під час надзвичайних ситуацій_  – количество.png Значна увага приділяється попередженню травматизму серед здобувачів освіти та працівників закладу.  Розроблені заходи щодо попередження травматизму серед здобувачів освіти, налагоджена профілактична робота, проведена відповідна робота  з учителями. Причини виникнення травм з’ясовуються, аналізуються, відповідно до цього складаються акти та проводяться  профілактичні заходи. У 2021-2022 році зафіксовано 1 травму.

Медичне обслуговування учнів проводить медична сестра Саранча Л.М.. Щорічно діти проходять медичне обстеження. Відповідно до результатів медичного огляду дітей, на підставі довідок лікувальної установи у закладі формуються спеціальні медичні групи, а також уточнені списки учнів підготовчої, основної групи та групи звільнених від занять фізичною культурою на навчальний рік. Відповідно до цих списків видається наказ по закладу. Періодично учні 1—11-х класів проходять перевірку на педикульоз.

Всі працівники закладу щорічно  проходять поглиблений медичний за графіком профогляду. Результати медичного огляду фіксується в санітарних книжках установленого зразка.

У закладі    проводиться робота щодо профілактики захворюваності учнів на COVID, ГРВІ та грип, інші інфекційні та кишкові захворювання. З цією метою складено та затверджено графік провітрювання класних кімнат, вологого прибирання приміщень, питного режиму, контролюється дотримання учнями особистих гігієнічних правил та норм.

 

 

+

 

 

 

1.1.4. Працівники обізнані з правилами поведінки в разі нещасного випадку зі здобувачами освіти та працівниками закладу освіти чи раптового погіршення їх стану здоров’я і вживають необхідних заходів у таких ситуаціях

 

З метою дотримання вимог безпеки життєдіяльності, попередження дитячого травматизму зі здобувачами освіти проводяться профілактичні бесіди та інструктажі з реєстрацією у відповідних журналах про правила поведінки під час дистанційного навчання, перебування вдома, на канікулах, поводження в громадських місцях, біля залізничних колій, з незнайомими людьми та підозрілими предметами, при користуванні громадським транспортом, безпечне перебування біля річок та водоймищ,  про види та джерела небезпеки на спортивних майданчиках, дії у разі нещасних випадків в побуті, першу долікарську допомогу, правила користування електро і газовими приладами, про заборону виготовлення і користування вибуховими речовинами, при виявленні вибухонебезпечних предметів, дотримання правил пожежної та техногенної безпеки, дорожнього руху, профілактики шлунково – кишкових захворювань, заборону споживання алкоголю, наркотичних речовин, паління, тощо. Вчителі, класні керівники формують у школярів вміння правильно поводитися у критичних екстремальних ситуаціях і надавати необхідну допомогу собі та оточуючим. З цією метою серед педагогів та технічного персоналу проводяться бесіди, навчання, практичні заняття. Ведеться значна інформаційна робота серед дітей та молоді з питань формування навичок здорового способу життя. Організовується участь здобувачів освіти у конкурсах малюнків,  буклетів, плакатів, соціальних реклам, віршів, творів, Всеукраїнському місячнику «Увага! Діти на дорозі!», Тижні дорожнього руху, Тижні охорони праці й безпеки життєдіяльності тощо.

       З метою попередження профілактики захворювань на COVID – 19 серед здобувачів освіти та працівників  здійснено наступні інформаційні заходи: -  вивчено пам’ятку «Коронавірус: профілактика, інфікування і поширення»; -  переглянуто інфороролики та написано диктант на тему: «Допоможемо собі убезпечитися від коронавірусу»; - проведено  повторні інструктажі та просвітницьку роботу з педагогічним колективом закладу щодо профілактики захворювань на коронавірус; - розміщено рекомендації щодо дотримання правил особистої гігієни у загальнодоступних місцях (на інформаційних стендах, вебсайті закладу); - організовано на батьківських зборах  роз’яснювальну роботу з батьками з питання, як знизити ризик інфікування коронавірусом; - проведено щоденний моніторинг захворюваності серед здобувачів освіти та працівників(І семестр).  Двічі на рік (жовтень, квітень) з працівниками та учнями закладу проводиться практичне протипожежне  тренування з відпрацюванням дій в надзвичайних ситуаціях (евакуація всього закладу, гасіння пожежі, рятувальна естафета), проходить День ЦЗ. Під час щорічних тренувань здобувачами освіти практично відпрацьовуються навички надання домедичної допомоги. Запрошуються для проведення тренінгів представники ДСНС. У закладі створена постійно діюча комісія для розслідування нещасних випадків, яка діє відповідно до Положення про порядок розслідування нещасних випадків, що сталися із здобувачами освіти під час освітнього процесу.

 

+

 

 

 

1.1.5. У закладі освіти створюються умови для харчування здобувачів освіти і працівників

 

 

 

 

Описание: 12 У режимі закладу велике значення надано організації раціонального збалансованого харчування. Сніданки й обіди для меню готуються з урахуванням оптимального забезпечення раціону основними інгредієнтами з різноманітними сертифікованими продуктами та дотриманням  технологічних процесів обробки, відповідно до віку й стану здров’я учнів, що здійснюється на підставі перспективного меню, складеного відповідно до Санітарного регламенту для закладів загальної середньої освіти.  

              У закладі гарячим харчуванням охоплено 100 % учнів.

Вартість харчування в день на одну дитину становить 15 грн.   Діти пільгових категорій  харчуються   за рахунок  бюджетних коштів, це - діти-сироти,  діти позбавлені батьківського піклування,  діти  з малозабезпечених, багатодітних  сімей,    діти  батьки яких є учасниками АТО  чи мобілізовані до Збройних сил України та діти із сімей, які опинилися у складних життєвих обставинах. 

Здешевлення обідів   здійснюється за рахунок власної продукції.

              Шкільна їдальня стала улюбленим місцем для учнів закладу. Вона розрахована на 108 посадкових місць. Приміщення харчоблоку укомплектоване сучасним технологічним обладнанням, а саме: електроплитами, жаровими шафами, електром'ясорубкою, електричними сковородами, водонагрівачем, тістозамішувачем, електронними вагами, овочерізкою, холодильним  та морозильним обладнанням, а також придбано нові столи та стелажі для посуду, шафу для хліба. Все обладнання знаходиться в робочому стані, працює в нормальному режимі. У результаті моніторингу з'ясували, що майже всі батьки та задоволені  харчуванням учнів у шкільній їдальні.

Здорове  харчування є одним з визначальних факторів розумового розвитку, фізичної активності та  успішності дітей шкільного віку.

 

 

+

 

 

 

1.1.6. У закладі освіти створюються умови для безпечного використання мережі Інтернет, в учасників освітнього процесу формуються навички безпечної поведінки в Інтернеті

 

У закладі загальної середньої освіти постійно виконуються умови для безпечного використання мережі Інтернет з вільним доступом до Wi-fi та формування навичок безпечної поведінки. Розроблені та розміщені на шкільному сайті правила користування мережею Інтернет для учнів. Користування інтернет ресурсами під час освітнього процесу відбувається виключно в присутності педагога. Комп’ютери школи захищені антивірусною програмою. Щороку до Дня безпечного Інтернету долучаються всі учасники освітнього процесу що сприяє досвіду безпечного знаходження в цифровому просторі. За результатами проведеного анкетування 38,5% опитаних учнів стверджують, що  інформаційні заходи щодо безпеки користування Інтернетом проводяться постійно, 33%-часто, 24,8%-інколи, 3,7%- ніколи. Виховання інформаційної культури та інформаційної грамотності, медіакультури  учнів було ключовим напрямом роботи вчителів інформатики та бібліотекаря закладу. Розвиваючи медіакультурні компетенції, вчителі консультували учнів про можливості Інтернету та небезпеку, яку може нести «Всесвітня павутина».  Холод Н.В. спонукала молодь активно використовували бібліотечні Інтернет-ресурси для написання рефератів, презентацій, повідомлень, пошуку літератури. Класними керівниками проведено ряд  виховних Описание: C:UsersAdminDownloads14. Чи проводиться у закладі освіти робота з батьками щодо_ [Безпечного використання мережі Інтернет] – количество.png годин, бесід.  

+

 

 

 

 

1.1.7. У закладі освіти застосовуються підходи для адаптації та інтеграції здобувачів освіти до освітнього процесу, професійної адаптації працівників

 

У закладі освіти систематично проводиться  робота з метою полегшення адаптації та інтеграції здобувачів освіти до освітнього процесу в 1-х, 5-х та 10-х класах. Під час адаптаційного періоду протягом 1-го семестру проводяться діагностики, які визначають рівень  здобувачів освіти  до навчання. Відповідно до виявлених негативних явищ здійснюється корекційна діяльність шкільного психолога, проводиться аналіз результатів адаптації здобувачів освіти, планується подальша стратегія роботи.  Для того щоб адаптаційний період пройшов легко й успішно шкільним психологом розроблюється план адаптації здобувачів освіти  в 1-х, 5-х та 10-х класах до процесу навчання, метою якого є створення педагогічних та соціально-психологічних умов для успішного навчання , діяльності і розвитку в нових умовах шкільних відносин. Cформувати у здобувачів освіти вміння орієнтуватися в новому інформаційному

  просторі, допомогти пристосуватися до нових умов навчання, організувати психологопедагогічну підтримку в період адаптації є важливим завданням для   всіх дорослих, що беруть участь в освітньому процесі.  Для забезпечення виконання розробленого плану проводяться різноманітні види робіт зі здобувачами освіти, вчителями та батьками, що дає можливість   уникнути деформації формування особистості, втрати контакту з дітьми і зниження мотивації до навчання. Проведені засідання допомогли педагогам усвідомити стратегію сучасної освіти, спланувати шляхи реалізації основних напрямів оновлення змісту навчальних галузей, стимулювали вчителів до особистого і професійного зростання, досягнення нових педагогічних цілей, розвитку вміння педагогів працювати в умовах вибору педагогічної позиції, технології, змісту, форм і методів навчання та виховання.      

Налагоджена співпраця педагогів, питання наступності розглядаються на педрадах.

 

+

 

 

 

Вимога 1.2. Створення освітнього середовища, вільного від будь-яких форм насильства та дискримінації

1.2.1. Заклад освіти планує та реалізує діяльність щодо запобігання будь-яким проявам дискримінації, булінгу в закладі

Адміністрація закладу створює умови для запобігання проявам насильства, безконфліктного спілкування, ненасильницької поведінки. У закладі  розроблені плани заходів із запобігання та системної протидії булінгу. Наказом по школі створено комісію з розслідувань випадків булінгу, є чіткий алгоритм дій кожного учасника ситуації. Відбувається постійне чергування вчителів (за окремим графіком) . Заклад  активно співпрацює з представниками правоохоронних органів, ССД, центром соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді, регулярно залучаючи їх до роботи з питань запобігання та протидії булінгу.  Керівництво та педагогічні працівники закладу освіти проходять навчання (у тому числі дистанційно), ознайомлюються з нормативно-правовими документами щодо виявлення ознак булінгу, насильства та запобігання йому. Педагоги зазначили, що в закладі освіти регулярно проводяться із усіма учасниками освітнього процесу навчання, просвітницька робота за участі відповідних служб/органів/організацій для учасників освітнього процесу з метою виявлення ознак булінгу (цькування) та запобігання його прояву. Інспектором з охорони дитинства та заступником директора з ВР встановлено чіткий контроль за обліком дітей соціально вразливих категорій. Для вивчення умов проживання та виховання школярів удома, виявлення сімей, де існує загроза життю і здоров’ю неповнолітніх, проведено громадський огляд умов проживання дітей. За його підсумками складено соціальний паспорт закладу. Класні керівники ведуть чіткий (поурочний) контроль за станом відвідування учнями занять. Налагоджено роботу з батьками щодо своєчасного інформування адміністрацією про причини відсутності школярів. Раз на тиждень класні керівники подають звіти щодо відвідування разом з медичними довідками та письмовими поясненнями батьків відповідальним адміністраторам. Двічі на рік питання відвідування учнями закладу заслухано на нарадах при директорові. У планах виховної роботи класних керівників відображено індивідуальну виховну роботу з учнями девіантної поведінки, з неблагонадійними сім’ями   Зі здобувачами освіти девіантної поведінки постійно проводилася відповідна робота: профілактичні бесіди, відвідування дітей удома, бесіда з учителями з приводу поведінки на уроках. До роботи з вищевказаними сім’ями та вихованцями залучалися   служба у справах неповнолітніх, представники патрульної поліції та сектору ювенальної превенції. Наказом по закладу створена комісія з Описание: 15 розслідування випадків булінгу та насильства, всі її члени та педагогічні працівники ознайомлені з порядком дій при виявленні та розслідуванні випадків булінгу в закладі. Серед учнів було проведено опитування щодо булінгу та насильства. Щодо випадків булінгу то респонденти, які зверталися, відповіли, що проблема вирішується конструктивно.

. Батьки під час опитування повідомили, що робота з батьками щодо попередження рівня дискримінації проводиться: постійно - 26,5%, часто - 29,2%, іноді - 30,9%, ніколи - 13,3%. Щодо попередження та зниження рівня насилля з батьками проводиться робота: постійно - 28.8 %, часто -31,7%, іноді - 30,9%,  ніколи - 8,6%.

 

+

 

 

 

1.2.2. Правила поведінки учасників освітнього процесу в закладі освіти забезпечують дотримання етичних норм, повагу до гідності, прав і свобод людин и

Головною метою нашого закладу є навчання дітей  безпечній взаємодії в  освітньому процесі, а також захист здобувачів освіти від насильства та зловживань з боку однолітків і дорослих. У закладі розроблені правила поведінки для всіх учасників освітнього процесу, які оприлюднено на сайті закладу.До вироблення цих правил були залучені всі учасники  освітнього процесу.   Результати опитування учнів та батьків показали, що учасники освітнього процесу ознайомлені та дотримуються правил поведінки. (97% - учнів, 82% - батьків стверджують, що ознайомлені і приймають правила поведінки). 76% педагогів стверджують, що правила поведінки у закладі освіти розроблені, учасники освітнього процесу ознайомлені з ними та дотримуються їх, а 24% погоджуються, що правила поведінки у закладі освіти розроблені, учасники освітнього процесу ознайомлені з ними, але не завжди дотримуються їх.  З метою організації культурного дозвілля учнів, розвитку їх творчих здібностей і обдарувань було проведено онлайн-анкетування учнів з метою визначення їх інтересів у позашкільній освіті. Врахувавши результати опитування, було організовано роботу гуртків різних напрямків, які є окремими блоками виховної системи закладу. Були проведені заходи щодо збільшення відсотку зайнятості дітей та підлітків організованими формами позашкільної освіти у вільний від навчання час. На території закладу організовано чергування адміністрації, вчителів, учнів під час перерв і проведення рейдів по запобіганню тютюнопаління серед учнів закладу освіти. Завдяки спільній роботі педагогічного колективу, батьків і  громадськості з профілактики правопорушень жоден учень нашого закладу не перебуває на обліку в секторі ювенальної превенції Значне місце у виховному процесі займає діяльність, спрямована на моральноправову освіту учнів. Робота щодо правового виховання учнів проводиться згідно з річним планом, планом спільної роботи закладу зі Службою у справах дітей та молоді, Сектором ювенальної превенції та алгоритмом роботи з дітьми, що потребують підвищеної педагогічної уваги. З метою профілактики правопорушень серед учнівської молоді в закладі працює рада профілактики правопорушень. У закладі проведено тиждень морально-правового виховання, під час якого було проведено наступні виховні години: «Право і закон», «Твої права та обов'язки», «Конфлікти - причини виникнення та шляхи розв’язання», «Ми проти насилля», «Толерантність – шлях до успіху», «Вчимося бути толерантними», «Мудра поведінка під час конфлікту;

        - ведеться шкільний облік важковиховуваних підлітків та молодших школярів, які потребують допомоги, підтримки, організація відповідної психо-корекційної роботи з ними;  - відвідування деструктивних сімей та робота з ними;  - співпраця зі службою у справах дітей, медичними закладами, центром соціальної служби для молоді;  - проводилась робота з педагогічним колективом закладу (ознайомлення з новинками психолого-педагогічної літератури, бесіди, консультації з питань профілактики правопорушень серед неповнолітніх).

   

 

+

 

 

 

1.2.3. Керівник та заступники керівника закладу освіти, педагогічні працівники протидіють булінгу, іншому насильству, дотримуються порядку реагування на їх прояви

 

     Важливу роль у запобіганні і подоланні відхилень у поведінці дітей і підлітків відіграє шкільна Рада профілактики правопорушень до якої входить директор  та його заступники. На засіданнях розглянуто поведінку, успішність здобувачів освіти, стан відвідування конкретного класу. Наказом   створено комісію з розслідувань випадків булінгу, до якої входить директор, два заступники, психолог, педагогічні працівники.  Важливою складовою освітнього процесу є діяльність психологічної служби, яка здійснює системну роботу з виявлення, реагування та запобігання булінгу та насильства в освітньому середовищі. Практичний психолог  веде постійне спостереження за учнями під час освітнього процесу, у позаурочний час,  з метою дослідження психологічного клімату в класних колективах, емоційного стану учнів, виявлення проблем в міжособистісному спілкуванні між учнями,  адаптації до навчального колективу. Здобувачі освіти у разі потреби отримують необхідну своєчасну підтримку практичного психолога.  Спільно з інспектором патрульної поліції на базі закладу були проведені бесіди з профілактики булінгу, насильства серед дітей з роз’ясненнями про відповідальність за вчинення таких дій. На території закладу організовано чергування адміністрації, вчителів під час перерв і проведення рейдів по запобіганню тютюнопаління серед учнів закладу освіти.  Важливу роль в системі протидії булінгу відводиться включенню в цей процес лідерів учнівського самоврядування. Учні з числа шкільного самоврядування залучаються до проведення інформаційних заходів, тематичних кіл з протидії булінгу. Наприклад,  Всеукраїнська акція “16 днів проти насильства”, тренінг “Скажи булінгу  стоп”, Всеукраїнський тиждень протидії булінгу. Завдяки спільній роботі педагогічного колективу, батьків і  громадськості з профілактики правопорушень жоден учень нашого закладу не перебуває на обліку в секторі ювенальної превенції; у закладі не зафіксовано випадки булінгу та цькування.

 

+

 

 

 

Вимога 1.3. Формування інклюзивного, розвивального та мотивуючого до навчання освітнього простору

 

1.3.1. Приміщення та територія закладу    

 

У закладі освіти забезпечена доступність території будівлі для осіб з особливими освітніми потребами, з облаштуванням пандуса,  доріжок із тактильними елементами на першому поверсі. Спортивний, ігровий майданчики, спортивна зала облаштовані усім необхідним для занять спеціальної медичної групи.

 

 

+

 

 

1.3.2. У закладі освіти застосовуються методики та технології роботи з дітьми з особливими освітніми потребами

Інтегрування дітей з особливими освітніми потребами у загальноосвітній простір є визначальним пріоритетом нашого закладу. Адже інклюзивне навчання дає можливість дітям з особливими освітніми потребами отримати статус повноцінного школяра, батькам - змогу відчувати сторонню турботу про дитину.  

З 19 листопада 2019 року  в школі    організовано інклюзивне навчання  для 2  учнів  закладу.  До штатного розпису  закладу введено посаду асистент вчителя.

Відповідно до Закону України «Про державний бюджет», обсягу субвенції з державного бюджету були виділені кошти, які спрямовані на створення в нашій школі відповідних умов для дітей з ООП, а саме: обладнано пандус, у коридорах створені доріжки з тактильними елементами, придбано  інструментарій і устаткування, комп’ютерне обладнання, облаштовано тренінгову, ресурсну кімнати, медіатеку,  яка   обладнана сучасними меблями – стелажами, столами, стільцями. Створено три зони: ігрова, відпочинкова та  комп'ютерна. Остання забезпечена новою комп'ютерною технікою, підключеною до мережі Інтернет.

 На початку навчального року по школі видано наказ про створення шкільної  психолого-педагогічної команди супроводу.  До нього ввійшли  заступник директора школи з навчально-виховної роботи, асистент учителя, соціальний педагог, практичний психолог, вчителі-предметники,  медична сестра, класний керівник, мати дітей з особливими освітніми потребами.  Встановлена група підтримки, складена  індивідуальна програма розвитку для кожного учня. Навчально-виховний процес у класі з інклюзивним навчанням організовується відповідно до робочого навчального плану загальноосвітнього навчального закладу. Розклад уроків для дітей з особливими освітніми потребами складено з урахуванням індивідуальних особливостей їх навчально-пізнавальної діяльності, динаміки розумової працездатності протягом дня і тижня та з дотриманням санітарно-гігієнічних вимог.

 Корекційно-розвиткові заняття з учнями проводяться практичним психологом школи  (на основі складеного договору) з урахуванням індивідуальних особливостей дітей, вимог Типових навчальних планів та рекомендацій  ІРЦ. 

У зв’язку з письмовою відмовою матері (Майдан Н.П.) від проведення корекційно-розвиткових занять дистанційно, враховуючи індивідуальні особливості учнів з ООП з

 01.03.2022 року призупинено проведення корекційно-розвиткових занять  для  учнів 3 класу Майдана М. та Майдана Є. та надано рекомендації матері звернутися до ІРЦ.

 

+

 

 

 

1.3.3. Заклад освіти взаємодіє з батьками дітей з особливими освітніми потребами, фахівцями інклюзивно- ресурсного центру, залучає їх до необхідної підтримки дітей під час здобуття освіти ( у разі наявності здобувачів освіти з особливими освітніми потребами)

Організація навчання дітей з ООП відбувається за індивідуальною програмою розвитку розробленою спільно з ІРЦ, батьками, командою психолого-педагогічного супроводу. Проводяться психолого-педагогічні консультації для самостійної мотивації здобувачів освіти. 

 

 

+

 

 

1.3.4. Освітнє середовище мотивує здобувачів освіти до оволодіння ключовими компетентностями та наскрізними уміннями, ведення здорового способу життя

Велика увага в закладі приділяється формуванню здорового способу життя. Адміністрацією, медичною сестрою здійснюється систематичний контроль за дотриманням санітарно-гігієнічних вимог освітнього процесу, ведеться медико-педагогічний контроль за уроками фізкультури. На батьківських зборах за участю соціально-психологічної служби школи, медпрацівника розглядаються питання про захист здоров’я та забезпечення права людей жити в середовищі, не забрудненому тютюновим димом, запобігання наркоманії та зміцнення здоров’я.    Педагогічний колектив ознайомлений з результатами обстежень здобувачів освіти, стан здоров’я кожної дитини враховується під час навантаження на уроках і в позаурочний час.   У рамках  тижня здоров’я проведено виховні години на тему: «Молодь  здоровий спосіб життя», «Здоров’я – запорука добробуту й щасливого життя», «Скільки коштує здоров’я» тощо. Організовано участь здобувачів освіти у конкурсах малюнків, буклетів, плакатів, соціальних реклам, віршів, творів, Всеукраїнському місячнику «Увага! Діти на дорозі!», Тижні дорожнього руху, Тижні охорони праці й безпеки життєдіяльності. Участь у онлайн-марафоні "Рух це здорово", Всеукраїнському фізкультурно-оздоровчому онлайн-заході серед учнів «Сhallenge in Active Park».

 

+

 

 

1.3.5. У закладі освіти створено простір інформаційної взаємодії та соціально- культурної комунікації учасників освітнього процесу (бібліотека, інформаційно- ресурсний центр тощо

 У 2021-2022 навчальному році робота шкільної бібліотеки була спрямована на виконання Законів України  «Про освіту», «Про бібліотеку і бібліотечну справу», Положення про бібліотеку загальноосвітнього навчального закладу, нормативних документів Міністерства освіти України, Статуту школи.

 Робота медіатеки ведеться згідно річного плану. Вона спрямована на національно-патріотичне, громадське, трудове, естетичне виховання; виховання культури читання здобувачів освіти, керівництво позакласним читанням; поповнення і збереження книжкових фондів. Робота бібліотеки у 2021-2022  навчальному році спиралася на вирішення завдань по  інформаційному забезпеченню освітнього процесу та здійснювала інформаційно-бібліографічний супровід упровадження Державних стандартів освіти, переходу до Нової української школи.

 Медіатека  протягом  року здійснювала системну, цілеспрямовану допомогу   в успішному засвоєнні навчальних програм, розвитку їх творчого мислення, пізнавальних інтересів і здібностей з використанням бібліотечного ресурсу; удосконалювала традиційні  й  нові  бібліотечні технології; забезпечувала можливості найбільш повного й швидкого доступу до документів; використовувала різні форми проведення масових та інформаційних заходів. Саме тому медіатека  є  інформаційним центром як для здобувачів освіти, так і для вчителів,  одним із важливих напрямків роботи якої є формування інформаційної культури читачів з використанням різних джерел інформації.                             

   Протягом 2021-2022 навчального року, завідувач медіатеки,  продовжувала формування бібліотечного фонду, який відповідав би за змістом освітнім, виховним та інформаційним потребам, а також забезпечував  бібліотечне обслуговування здобувачів освіти та вчителів. За цей період медіатека одержала  літератури у кількості 734 примірники. 

Облік користувачів та книговидачі в медіатеці вівся відповідно до встановленого порядку: в читацьких формулярах, щоденнику роботи. За поточний навчальний рік послугами медіатеки користувались 230 користувачів, книговидача становила 1120 примірників. 

Також  в   медіатеці постійно велась робота щодо формування, обробки та збереження книжкового фонду згідно з інструкцією «Про порядок доставки, комплектування та облік навчальної літератури». Комплектування  фонду здійснювалось за рахунок бюджетних   та позабюджетних  коштів.

Станом на 01.06.2022 року   фонд складає 21198 примірників, з них  підручники -  5392 .

Усі нові надходження художньої літератури занесені до інвентарних книг, підручники до картотеки обліку навчальної літератури.

Були визначені конкретні форми інформування кожної категорії читачів з урахуванням їхніх потреб. Продовжувалося формування довідково-інформаційного фонду, були підготовлені виставки «Кидай мишку – бери книжку!», «Знайомтесь – нові  книги!», «Українська книга – дітям!», «Прочитав сам – зацікав товариша», «День бібліографії», «Ці книги про все на світі», книги які з зацікавленістю розглядали та читали здобувачі освіти.

         Певна робота проводилася  щодо популяризації літератури та медіа ресурсів, з цією метою були сформовані тематичні викладки книжного фонду, такі як: «24 серпня – День незалежності України», «Соборна. Вільна. Нероздільна», «Україна у моєму серці», «Абетка здоров’я», «Правові знання – підліткам», «Сім׳я та школа – дві могутні сили виховання», «БЖД та правила дорожнього руху», «Пожежна безпека» тощо.

         Протягом навчального року постійно розширювалися  бібліотечно-інформаційні послуги на основі вдосконалення традиційних і засвоєння нових бібліотечних форм і методів роботи: комп’ютерні презентації, слайд-шоу, квести, віртуальні виставки, виставки-подорожі, інтерактивні плакати, інтернет-марафон,  бібліо-бум, арт-мозаїка, проєкт, дублер-шоу, літературний вернісаж тощо. Щомісяця  оформлялася  експрес-інформація «Інформаційний час», підготовлені виставки до ювілейних дат (письменників, видатних людей, міжнародних днів). Усього було оформлено 25 яскравих книжково-ілюстративних виставок, викладок, поличок, експрес-інформацій та віртуальних виставок.

         Медіатека готувала різноманітні бібліографічні довідки, вела їх облік. Багато довідок носили фактичний та тематичний характер, наприклад: виставка книг, виданих Українським інститутом національної пам’яті у рамках проєкту «Майдан: усна історія», добірка літератури з теми  «Свіча пам’яті» (до Дня пам’яті жертв Голодомору та політичних репресій), «Рідна мова – то доля народу» ( до Дня української писемності та мови), літературний покажчик «Пам'ять про війну священна», інформаційна виставка «Бій під Крутами», етнографічний диліжанс «свята Покрова – покровителька козаків»; експрес-інформація: «20 листопада Всесвітній день дитини», інформаційна  перерва в бібліотеці «Подорож книжковими полицями».

Діяльність   медіатеки у 2021-2022 навчальному  році була спрямована на виховання в учнів інформаційної культури, любові до книги, культури читання, вміння користуватись бібліотекою, а також на забезпечення різноманітного змісту освітнього процесу, всебічне сприяння підвищенню методичної майстерності вчителів шляхом популяризації педагогічної літератури та інформації про неї. Особлива увага приділялася широкій популяризації української сучасної літератури, літератури з питань освіти, історії і культури українського народу та поваги до рідної мови, національно-культурних і духовних надбань нашого народу.

Отримуючи нову літературу, бібліотека готувала «Інформаційний бюлетень новинок», «Зустріч з новими книгами», організовувала відкриті перегляди літератури та періодики «Зупинись на хвилинку – подивись на новинки». На бібліотечно-бібліографічних годинах  діти вчились користуватися книгою і опановували навички спілкування. Проводились бесіди з таких тем: «Основні елементи книги. Книга незвичайна – книга віртуальна», «Безпечний інтернет для дітей та підлітків. Знайомство з веб-сторінкою школи», «Віртуальні бібліотеки: мандрівка сторінками сайтів дитячих видань».

Є багато форм і методів виховання культурної людини, прищеплення любові до книги і одна із них – прищеплення школярам навичок бібліотечно-бібліографічної грамотності. У популяризації основ бібліотечно-бібліографічних знань використовувалися найрізноманітніші методи: бесіди, лекції, практичні заняття, повідомлення, різні види змагань, конкурсів. Особливо складно прищеплювати школярам навички користування довідковою літературою. Тому вчителі - предметники активно сприяли формуванню цих навичок: завдання з будь-якого предмета подавались так, що здобувачі освіти були змушені звертатися до словників і довідників, особливо вчителі географії, математики, хімії, біології  та української мови. Пробудженню інтересу до довідкової та науково-популярної літератури сприяло використання таких форм позакласної роботи, як олімпіади, конкурси, тематичні уроки та свята.

    З метою розвитку творчого потенціалу всього суспільства і кожної людини зокрема, творчих обдарувань особистості та надання їй можливості проявляти свої нахили і здібності, формування життєвих компетентностей школярів, розвитку їх як гармонійно розвиненої  особистості, сприяння реалізації  основних пріоритетів Нової української школи, зокрема, формуванню покоління, яке здатне вчитися протягом усього життя, продуктивно розв’язувати нагальні проблеми сучасності, розвивати цінності громадянського суспільства на виконання наказів Міністерства освіти і науки України від 12.08.2014 №931 «Про проведення щорічного Всеукраїнського місячника шкільних бібліотек»,  колектив вчителів та здобувачів освіти  взяли участь у Всеукраїнському місячнику шкільних бібліотек  з 01.10.2021 по 31.10.2022, який  відбувався під гаслом "Краєзнавство в шкільній бібліотеці: нові традиції та цінності". Краєзнавство - це накопичення та популяризація відомостей про певну територію з різних точок зору: географії, геології, історії, культури тощо.
Краєзнавство в школі є одним із джерел виховання гідних громадян України. Воно допомагає дітям усвідомити нерозривний зв'язок, єдність історії свого села чи міста з історією та сьогоденням країни, стати гідними послідовниками кращих традицій рідного краю.
В рамках проведення місячника,
в бібліотеці нашої школи було проведено ряд заходів.

Це  круглий стіл «Знатні люди мого краю», де учні розповідали про Героїв  Праці, які жили і працювали в нашому селі, на святі  «Посвята в читачі», другокласники познайомилися з казковими героями бібліотеки та показали свої знання під час проведення вікторини,а в день краєзнавської літератури,який проходив під гаслом «Казками  та легендами повито рідний край», діти показали свої знання з історії рідного краю, його звичаїв та традицій. Слід зазначити активну участь бібліотеки у проведенні щорічного Всеукраїнського Тижня дитячої книги, метою якого є розкриття потенційних можливостей шкільної бібліотеки, перетворення бібліотеки в джерело освіти і самоосвіти, шкільний бібліотечно-інформаційний центр, центр духовного становлення особистості здобувача освіти, привернення уваги учнівської, вчительської та батьківської громадськості до проблем бібліотеки, а також залучення підростаючого покоління до книги, як джерела знань, культурних надбань та цінностей українського народу.Особлива увага в ході проведення тижня в умовах пандемії Covid-19 приділялася видовищній інформації, що спонукало здобувачів освіти звертатися до книг та пробуджувало інтерес до читання; популяризації літератури та інтернет-сервісів. Здобувачі освіти  5 – 9-х класів брали активну участь у Інтернет марафоні: «Будь сучасним! Читай українське!» (Презентація літературних новинок),  підготовлено інтерактивний плакат «Смійтесь друзі на здоров´я!». Підготовлені рекомендаційні списки (у вигляді буклетів, закладок, презентацій тощо) за темою тижня.

  Такі форми роботи надзвичайно результативні. Зміст цих заходів висвітлюються на веб-сторінці школи, групі школи у Фейсбук,  де зібрано фотоматеріали про хід їх проведення. А це неабиякий стимул для залучення дітей  та їх батьків до участі у роботі, яку проводить бібліотека з активом бібліотеки.

  Партнерство «учень-педагог-батьки-бібліотека» простежується під час проведення загальношкільних свят,  конкурсів, тижнів. Активну участь у проведенні цих заходів бере і бібліотека. Готуються виставки літератури  та експрес-інформація з предмету для додаткового читання, добирається література для проведення  вікторин, брейн-рингів, флеш-мобу, оформлюються виставки альтернативних підручників, проводяться бібліографічні огляди, працює літературно-інформаційний центр: букслем (реклама) «Сам прочитав – зацікав товариша!», бібліофлешбек «Пам'ятаючи минуле, будуємо майбутнє». Інформаційна робота здійснюється з урахуванням можливостей сучасних технологій навчання й орієнтується на формуванні особистості  учня з усвідомленою громадянською позицією, системою наукових знань. Тому у своїй роботі бібліотека враховує потреби педагогічних технологій: вікові потреби  та індивідуально-психологічні особливості здобувачів освіти.

Описание: 29  Треба зазначити, що резерви медіа теки в справі інформаційної роботи далеко не вичерпані. Постійний пошук нових, ефективних технологій, прагнення до формування системи інформаційної підтримки освіти, тісний взаємозв’язок і взаємодія з педагогічним колективом буде сприяти утвердженню шкільної бібліотеки як справжнього культурного, інформаційного і освітнього центру, який одержує, зберігає і розповсюджує різноманітні джерела інформації, здатного задовольнити будь-які запити своїх читачів. У ході моніторингу 33,3% здобувачів освіти зазначили, що не користуються медіатекою, 43,3% - відвідують лише для отримання підручників та літератури, 23,4% - для самопідготовки.

 

+

 

 

 

НАПРЯМ 2. СИСТЕМА ОЦІНЮВАННЯ ЗДОБУВАЧІВ ОСВІТИ

Вимога 2.1. Наявність відкритої, прозорої і зрозумілої для здобувачів освіти системи оцінювання їх навчальних досягнень

2.1.1. Здобувачі освіти отримують від педагогічних працівників інформацію про критерії, правила та процедури оцінювання навчальних досягнень

Описание: Описание: C:UsersAdminDownloads21. Наскільки доступно вчителі пояснюють і аргументують виставлення оцінок_  – количество.png   Система оцінювання навчальних досягнень здобувачів освіти в  нашому закладі включає  критерії, правила і процедури, за якими здійснюється оцінювання, що ґрунтуються на критеріях, затверджених МОН, і враховують особливості вивчення теми (обсяг годин, кількість обов’язкових робіт, освітню програму, організаційну форму проведення навчального заняття) і базуються на інформуванні учнів про критерії оцінювання та розуміння того, як і за що їх оцінюють.  Вплив етичних принципів на оцінювання  визначено у Положенні про внутрішню систему забезпечення якості освіти, та  Положенні про академічну доброчесність. У освітній програмі закладу визначено основні процедури оцінювання.  Педагогічні працівники намагалися побудувати відкриту і зрозумілу для  учнів систему оцінювання їх навчальних досягнень, критерії якої оприлюднювали в різних  формах (шкільний сайт, навчальні кабінети, індивідуальні консультації, батьківські збори). Адміністрація закладу тримає на контролі систему оцінювання вчителів через спостереження за проведенням навчальних занять, анкетуванням, індивідуальних співбесід. Дане питання розглядається на засіданнях методичних формувань, педагогічних радах.

              Здобувачі освіти закладу протягом року отримували від педагогічних працівників інформацію про критерії, правила та процедури оцінювання навчальних досягнень. На вебсайті закладу відповідно до плану роботи оприлюднено критерії оцінювання навчальних досягнень учнів, затверджені Міністерством освіти і науки України та розміщено Положення про внутрішню систему забезпечення якості освіти, погоджене на засіданні педагогічної ради від 31.08.2021р., протокол №1 та затверджене наказом по закладу від 31.08.2021 № 232, метою якого є підвищення якості освітнього процесу. На сайті закладу оприлюднено також методичні рекомендації учителям щодо впровадження формувального оцінювання. У закладі на засіданнях методичних об’єднань учителів-предметників опрацьовано вимоги до оцінювання навчальних досягнень учнів, з урахуванням компетентнісного підходу; у навчальних кабінетах також оприлюднено критерії, правила та процедури оцінювання навчальних досягнень учнів.

Описание: Описание: C:UsersAdminDownloads23. В яких формах Ви зазвичай отримуєте зворотний зв’язок від вчителів щодо Вашого навчання_ [Аналіз допущених помилок] – количество.png Описание: Описание: C:UsersAdminDownloads22. Чи здійснюєте Ви самооцінювання результатів своєї роботи під час занять_ – количество.png               Протягом року проводилися групові консультації для вчителів з проблем впровадження формувального оцінювання.

              За результатами анкетування встановлено, що на запитання про те наскільки доступно вчителі пояснюють і аргументують виставлення оцінок, 56,7% учнів зазначили, що   вчителі ще до початку оцінювання завжди пояснюють, за що я можу отримати ту чи іншу оцінку, а після оцінювання завжди її обґрунтовують.

Під час опитування 43,3% респондентів  відмітили, що зворотній зв'язок отримують від усіх учителів   шляхом аргументації виставлених оцінок і від більшості вчителів 33,3 %

 

 

+

 

 

2.1.2. Система оцінювання в закладі освіти сприяє реалізації компетентнісного підходу до навчання

 

 

 

 

 

 

Освітній процес спрямовується на формування і розвиток ключових компетентностей, посилення ролі особистісного чинника в засвоєнні навчального матеріалу. У зв’язку з цим в закладі освіти змінились технології контролю і оцінювання навчальних досягнень учнів. За компетентнісного підходу оцінюється не обсяг засвоєних знань сам по собі, а те, як ці знання використовуються для вирішення прикладних завдань. Процес впровадження вчителями компетентнісного підходу в систему оцінювання вивчається шляхом спостереження за проведенням навчальних занять. Вивчаються також критерії оцінювання, які використовують вчителі при оцінюванні обов’язкових видів робіт.

Учителі спрямовують оцінювання на реалізацію компетентнісного підходу, відстежують індивідуальний поступ учня.

 

+

 

 

2.1.3. Здобувачі освіти вважають оцінювання результатів навчання справедливим і об’єктивним

 

   На думку більшості опитаних, система оцінювання в закладі спрямована на формування відповідальності за результати свого навчання: 70% учнів відповіли, що отримують заохочення до подальшого навчання, учителі вірять в них та постійно допомагають, 40% учнів зазначили, що у закладі навчальні досягнення оцінюються з метою відстеження індивідуального прогресу кожного учня, визначення рівня знань, умінь та навичок 43 %. Учні вказали на справедливу та об’єктивну оцінку навчальних досягнень учителями закладу освіти. Більшість учителів оприлюднюють критерії оцінювання навчальних досягнень учнів на уроці. За результатами анкетування учнів з’ясовано, що вони відповідально ставляться до навчання, усвідомлюючи його важливість для подальшого життя; освітній заклад сприяє розвитку відповідальності здобувачів освіти. Більшість учнів упевнені, що вчителі переважно їх підтримують, вірять в їхні успіхи.

 

 

+

 

 

 

 

Вимога 2.2. Застосування внутрішнього моніторингу, що передбачає систематичне відстеження та коригування результатів  навчання кожного здобувача освіти

 

2.2.1. У закладі освіти здійснюється аналіз результатів навчання здобувачів освіти

Питанню навчальних досягнень учнів у ЗЗСО приділялось достатньо уваги. Діяльність педагогічного колективу  спрямована на розвиток  творчого потенціалу особистості, створення сприятливих умов для навчання і виховання інтелектуальних і творчо обдарованих дітей.

                   У зв'язку з епідеміологічною ситуацією, що склалася в Україні, введенням військового стану  2021-2022 навчальний рік майже повністю пройшов під егідою дистанційного навчання.

Дистанційне навчання – це форма навчання з використання комп’ютерних та телекомунікаційних технологій, які забезпечують інтерактивну взаємодію педагогів та вихованців на різних етапах навчання та самостійну роботу з матеріалами інформаційної мережі.

На   сайті закладу була створена рубрика «Дистанційне навчання». Відповідно до розкладу уроків щоденно розміщувались навчальні матеріали та завдання для учнів. Для проведення уроків та заходів педагоги використовували відео інструменти синхронного режиму Zoom, Jitsi Meet, вебдодатку Viber, Messenger , а також асинхронного - робота на платформах Googleclassroom, Naurok, «Всеосвіта».  Навчальні  плани та програми виконано в повному обсязі. У кінці навчального року проведене підсумкове оцінювання, відповідно до рекомендацій МОН України.

   Згідно з річним планом роботи закладу, з метою виявлення та відстеження тенденцій в організації освітнього процесу, розбудови внутрішньої системи оцінювання якості освіти закладу та з метою результативності навчання здобувачів освіти 5-11 класів в умовах дистанційного навчання та дії воєнного стану в Україні  проведено моніторинг результатів навчання здобувачів освіти 5-11 класів за 2021-2022 н.р.

 2021/2022 навчальний рік закінчило 232 здобувачі освіти, з них 214 у Коровинському ЗЗСО та 18 у Томашівській філії Коровинського ЗЗСО.  У зв’язку з введенням воєнного стану 16  учнів Коровинського ЗЗСО та 1 учень Томашівської філії перебувають за кордоном.  Маємо 5 учні із числа внутрішньо переміщених осіб.

У 1-4 класах підсумкова оцінка за рік визначалася відповідно до Методичних рекомендацій щодо оцінювання результатів навчання учнів 1-4 класів закладів загальної середньої освіти, затверджених наказом Міністерства освіти і науки України від 13.07.2021 № 813 з урахуванням динаміки досягнення того чи іншого результату та спостережень вчителя за учнями.

Результати оцінювання особистісних надбань учнів у 1-4 класах  виражалися вербальною оцінкою, об’єктивних результатів навчання у 1-2 класах – вербальною оцінкою, у 3-4 класах –   рівневою оцінкою (за вибором закладу).

Підсумкова (річна) оцінка зафіксована  у класному журналі і свідоцтвах досягнень учнів.

У першій частині свідоцтва досягнень учня   надано характеристику навчальної діяльності учня, показники якої підлягають лише вербальному оцінюванню з висновком: показник виявляється під час навчальної діяльності, що у графі «Сформовано ()/ще формується» позначено ; виявлення показника потребує спонукання/розвитку, про що у цій графі позначень не зроблено, щоб надати перспективу для виявлення даного показника на наступних етапах навчання.

У другій частині   свідоцтва досягнень учня  зафіксовано оцінку щодо сформованості того чи іншого результату навчання за освітніми галузями.  У графі «Сформовано ()/ще  формується//Рівень результату навчання» стан сформованості результату навчання у 1-2 класах позначено , або позначень не зроблено (якщо результат ще формується), що як і в попередньому випадку надає перспективу для подальшого формування результату навчання.  У 3-4 класах у графі «Сформовано ()/ще формується//Рівень результату навчання»   позначено буквами В/Д/С/П рівень сформованості результату навчання.

У частині «Рекомендації вчителя»   словесно конкретизовано сформованість результатів навчання учнів та окреслено  орієнтири індивідуальної траєкторії навчання учня/учениці.

У частині «Побажання батьків/осіб, що їх замінюють» батьки/особи, що їх замінюють  записано власну думку щодо результатів навчання їхніх дітей, висловлено побажання щодо подальшої співпраці із закладом загальної середньої освіти з питання навчання дитини.

Свідоцтво досягнень учня   підписане учителем класу, батьками учня, директором закладу загальної середньої освіти. Оригінал документа  відданий батькам учня/учениці чи особам, що їх замінюють. Копія документа з відміткою «Згідно з оригіналом», що закріплено печаткою, зберігається в особовій справі учня.

Оцінювання результатів навчання та особистих досягнень учнів з ООП в 3 класі здійснювалося вербально на суб’єкт-суб’єктивних засадах, що передбачало активне залучення учнів до самоконтролю і самооцінювання.

Облік результатів завершального (підсумкового) оцінювання зафіксовано учителем у свідоцтві досягнень, розроблене з урахуванням  особливостей  навчальної діяльності  даної категорії дітей.

Річне оцінювання у 5-11 класах здійснювалося на підставі семестрових або скоригованих семестрових оцінок.  Річна оцінка не є середнім арифметичним від оцінок за І та ІІ семестри. Під час виставлення річної оцінки враховувалася динаміка особистих результатів навчання учня (учениці) з предмета  та сформованість в учня (учениці) уміння застосовувати набуті знання.

За відсутності в учнів з числа тимчасово переміщених осіб та з тимчасово окупованих територій задокументованих результатів оцінювання за І семестр річне оцінювання здійснювалося за результатами ІІ семестру.

Провівши моніторинг навчальних досягнень учнів 5-11 класів маємо такі результати:

Якість знань за  2021/2022 н.р. становить 59,3% (на 0,5 знизилася в порівнянні з І семестром). На високому рівні  закінчили рік 6 учнів: Глущенко І. (5 клас), Гагун М., Мартиненко К. (6 клас), Канівець К. (7 клас), Лазоренко А. (8 клас), Винник Є. (10 клас),  Волік  М. (11 клас), у Томашівській філії 2 учні -  Середа Н (6 клас), Конторщикова Л. (8 клас), достатньому  рівні46 (37 %), у філії 1 (25%), середньому72 (57 %), у філії – 1 (25%), початковому рівні1 (0,5 %).

 

                                                                                                                                                                         

 

 

 

За результатами   2021-2022 навчального року претендентом на   нагородження золотою медаллю «За високі досягнення у навчанні» є  Волік Максим.

  Проаналізувавши стан успішності учнів окремо по класах, адміністрація дійшла висновку, що в кожному класі є резерв учнів, які б могли досягти свого основного рівня. Так, на високому рівні можуть навчатися ще 7 учнів Коровинського ЗЗСО (6% від кількості учнів 5-11 класів) та Середа Н.,  учениця Томашівської філії.

Порівнявши результати навчальних досягнень за  І семестр 2021-2022 н.р.   та рік з`ясували,  що на 3,5% збільшилася кількість здобувачів освіти, які мають високий рівень знань,  на 1,5%    зменшилася кількість дітей, які мають низький рівень знань. Проте, на 5 % збільшилася кількість учнів, які мають достатній, на 3% -  середній рівень знань.

  Проаналізувавши  результативність роботи вчителів-предметників у складі методичних об’єднань за підсумками   2021-2022 навчального року, хочу наголосити на тому, що найвищий якісний показник знань -100% з  трудового навчання в 6,7,9 класах, фізичної культури  (10 клас), найнижчий -  з математики в10 класі - 33% (Гордієнко О.Я.), української мови в 5 класі - 34% (Вернигора Н.О.),   алгебри 7 класі - 33% (Шило С.В.), англ. мови  - 41% (Гумен С.М.), географії - 40% (Цирулік А.А.), історії  в 6 класі - 45% (Чишко В.Б.),  англ. мови в 5 класі - 32%, 9 – 33% (Гумен С.М.),  хімії в 8 класі – 32%,  9 класі – 37%, 10 -  22% (Царко А.В.). 

         Аналіз якості рівня навчальних досягнень учнів показує, що причинами виникнення проблем щодо динаміки успішності є низька мотиваційна основа, недостатній моніторинговий супровід освітнього процесу, відсутня система роботи зі слабовстигаючими здобувачами освіти й дітьми, які пропускають заняття через хворобу, недостатній зв'язок учителів із батьками, несвоєчасне повідомлення батьків про рівень успішності дітей через щоденники. Фактором негативного впливу на рівень навчальних досягнень здобувачів освіти залишається недостатнє володіння і практичне втілення таких важливих педагогічних компетентностей як комунікативна, самоосвіти і саморозвитку, але найголовнішою проблемою є дистанційне і змішане навчання в умовах ситуації, що склалася.

 

+

 

 

 

 

2.2.2. У закладі освіти впроваджується системи формувального оцінювання

Більшість вчителів нашого закладу застосовують систему оцінювання, що ґрунтується на компетентнісному підході. У більшій мірі формувальне оцінювання використовується вчителями початкової школи. При оцінюванні учнів середніх і старших класів використовують бальну систему оцінювання.  Оцінювання в початковій школі - це поєднання діагностичного, формувального, підсумкового та прогностичного оцінювання. Педагоги здійснюють формувальне оцінювання такими шляхами: ведуть педагогічне спостереження за навчальною та іншими видами діяльності учнів протягом року, аналізують учнівські портфоліо, попередні навчальні досягнення, результати діагностичних робіт,       вчать учнів самооцінюванню та взаємооцінюванню результатів та процесу діяльності, оцінювання особистісного розвитку та соціалізації учнів їхніми батьками,  застосовують прийоми отримання зворотного зв’язку. Вчителі ведуть зошити спостережень та індивідуальні картки навчального поступу учня. У закладі в 1-4 класах наявні учнівські портфоліо: демонстраційні, розвитку та тематичні. У більшості вчителів під час занять простежується чіткість в критеріях оцінювання, спрямованість на індивідуальний поступ, сприяння формуванню позитивної самооцінки, запобігання побоюванню помилитися. Проте мало пропонується способів підвищення якості виконання знань. Використовують вчителі й цифрові елементи формувального оцінювання: платформа «На урок» (створення тестів із зворотним зв’язком), LearningApps (вікторини з вибором правильної відповіді, заповнити пропуски, класифікація).

   

 

+

 

 

 

Вимога 2.3. Спрямованість системи оцінювання на формування у здобувачів освіти відповідальності за результати свого навчання, здатності до самооцінювання

 

 

2.3.1. Заклад освіти сприяє формуванню   у здобувачів освіти   відповідального   ставлення до   результатів   навчання

 

Описание: C:UsersAdminDownloads24. У школі оцінюють Ваші результати навчання з метою_  – количество (2).png Мотивація здобувачів освіти до навчання вчителями закладу сприяє інтелектуальному розвиткові дитини, а також є рушійною силою удосконалення особистості в цілому.  Вчителі закладу намагаються мотивувати здобувачів освіти на кожному етапі уроку, залучити їх до діяльності, яка викликає в них зацікавленість.

Для мотивації до навчання у закладі освіти проводиться профорієнтаційна   робота та різні виховні заходи. Даному питанню приділялася увага на засіданнях метооб'єднань та на засіданнях педагогічної ради.

На жаль, мотивація до навчання у здобувачів освіти є низькою. І хоча є критерії оцінювання навчальних досягнень учнів; заохочення і позитивне оцінювання робіт учнів учителями все ж цей напрям роботи потребує покращення шляхом активізації участі учнів в організації своєї навчальної діяльності; зосередження освітнього процесу на оволодіння учнями ключовими компетентностями, а не на відтворенні інформації; надання можливості вибору учнями власної освітньої траєкторії.

· За результати анкетування учнів:43,3% здобувачів освіти вважають, що їх навчальні досягнення оцінюють з метою визначення рівня знань, умінь і навичок 13,3% не знають для чого оцінюють їх знання.

 Отже, варто більше уваги приділити розвитку мотиваційних заходів для здобувачів освіти. З цієї метою педагогічним працівникам закладу освіти слід: - відвідати тренінги, майстер-класи, семінари, пройти онлайн-курси; - розглянути дане питання на засіданнях МО; - включати питання мотивації та відповідального ставлення до навчання під час виховних заходів, зустрічей з успішними людьми; - проводити системну профорієнтаційну роботу з учнями; - використовувати компетентнісний підхід у викладацькій роботі.

 

 

+

 

 

2.3.2. Заклад освіти забезпечує самооцінювання та

взаємооцінювання здобувачів освіти

 

Описание: C:UsersAdminDownloads25. Від кого (чого) залежать Ваші результати навчання_ (можна обрати декілька варіантів відповідей)  – количество (1).png   Запорукою розвитку ключових компетентностей «вміння вчитися» є  правильна організація навчальної діяльності закладу. Освітній процес має бути радісним, цікавим, щоб кожен учень міг усвідомити власні успіхи, розуміти й аналізувати свої помилки та прагнув працювати більше, удосконалюватися. Для формувального самооцінювання педагоги закладу  використовують техніки , як усні так і письмові:  лінійка успіху, сигнальні картки , картки «знаю, вмію, вчуся»,мовні підказки , сигнали рукою, світлофор , вимірювання температури, чарівні відрізки, оціночні листки, трихвилинна пауза, одно хвилинне есе, рефлексія, портфоліо, зіркове небо, сам собі вчитель.  Вчителі формулюють чіткі критерії для взаємооцінювання, наполягаючи на тому, щоб учні виявляли повагу до партнера, коректно добирали слова і способи побудови коментарів, активно слухали.   За результатами моніторингів здійснюється аналіз результатів навчання здобувані в освіти. У ході анкетування педагогічні працівники вказали, що 46,7 %      здобувачів освіти здійснюють самооцінювання результатів своєї роботи під час занять, 53,3% - здебільшого.   Під час опитування педагоги відзначають, що надають підтримку здобувачам освіти в їхньому навчанні у формі консультацій, індивідуальних занять, зацікавлюють, мотивують.   У закладі освіти в 1-4 класах наявні учнівські портфоліо, де зібрані роботи дітей за навчальний період, що дає змогу відслідкувати кожній дитині траєкторію свого  розвитку, зрозуміти що вдалося ,що ні і над чим потрібно працювати.     Анкетування здобувачів  освіти показало, що вчителі підтримують учнів (85%), вірять у їхні успіхи (56%), поважають учнів (98%), на прохання дітей допомагають їм (85%).   Таким чином, на думку дітей, педагогічні працівники надають їм необхідну допомогу в навчальній діяльності. Слід відмітити, що більшість опитаних здобувачів освіти (72%) відповідально ставиться до навчання, усвідомлюють його важливість для подальшого.   Переважна більшість учнів (63%) вважають, що результати навчання залежать виключно від їхньої праці та наполегливості, 73% - переконані, що від рівня викладання.  Отже, більшість здобувачів освіти відповідально ставиться до процесу навчання.  Однак, на відвіданих навчальних заняттях не прослідковувалася система роботи вчителів щодо можливості вибору рівня навчальних завдань і напрямів навчальної діяльності школярів.   За наслідками спостереження за навчальними заняттями встановлено, що в закладі освіти  39% опитаних школярів  постійно самоаналіз своїх досягнень, 44% - здебільшого,  13% - дуже рідко здійснюють самооцінювання результатів своєї роботи під час занять. Отже,педагогічному колективу для розвитку навичок взаємооцінювання та самооцінювання здобувачів освіти необхідно:

· систематично ознайомлювати учнів з цілями та критеріями оцінювання навчальних досягнень;

· планувати роботу  щодо здійснення самооцінювання та взаємооцінювання під час навчальних занять;

·  інформувати мету та критерії оцінювання навчальних досягнень кожного заняття.

 

+

 

 

 

                     

 

НАПРЯМ 3. ПЕДАГОГІЧНА ДІЯЛЬНІСТЬ ПЕДАГОГІЧНИХ ПРАЦІВНИКІВ ЗАКЛАДУ ОСВІТИ

Вимога 3.1. Ефективність планування педагогічними працівниками своєї діяльності, використання сучасних освітніх підходів до організації освітнього процесу з метою формування ключових компетентностей здобувачів освіти

3.1.1. Педагогічні працівники планують свою діяльність, аналізують її результативність

  Календарний (календарно-тематичний план) є основним робочим документом, який визначає педагогічну діяльність вчителя та допомагає досягти очікуваних результатів навчання. Анкетування педпрацівників щодо аналізу власної педагогічної діяльності та вивчення відповідної документації, дозволяють зробити висновок, що педагоги планують  професійну діяльність згідно з освітньою  програмою закладу освіти, робочого навчального плану, предметів (курсів). Зміст календарно-тематичного планування відповідає очікуваним  результатам навчально-пізнавальної діяльності здобувачів освіти  та забезпечує компетентнісний підхід у викладанні предмета. При розробленні календарно-тематичного планування  педагоги  використовують наступні джерела/ресурси: методичні рекомендації Міністерства освіти і науки України; зразки, що пропонуються фаховими виданнями; розробки з інтернет-сайтів і блогів, які стосуються викладання конкретного предмету; спільна робота з колегами; досвід, запозичений у колег; власний досвід.

 У кінці навчального року педагоги на засіданнях методичних  об'єднань проводять аналіз реалізації календарно-тематичного планування та визначають напрями вирішення проблем, які виникли протягом навчального року

+

 

 

 

3.1.2. Педагогічні працівники застосовують освітні технології, спрямовані на формування ключових компетентностей і наскрізних умінь здобувачів освіти

Методична робота закладу будувалась на нових концептуальних засадах, які пов’язані з виконанням стратегічних завдань розвитку закладу і здійснювалась відповідно до особистих запитів та інтересів педагогів з урахуванням сучасних новітніх тенденцій освітньої галузі. В умовах упровадження нових Державних стандартів, Концепції «Нова українська школа», з метою   створення сприятливих умов для підвищення особистого статусу кожного здобувача освіти  і  вчителя   на засадах  академічної доброчесності було проведено  роботу над  реалізацією проблемної  теми школи  ««Забезпечення якісної освіти засобами педагогічної інноватики як важливого чинника в реалізації державних ініціатив, спрямованих на формування компетентного випускника Нової української школи».     

 Проблема впровадження компетентнісного підходу обговорюється на засіданнях педагогічної ради, методичних формуваннях. У рамках обміну досвідом проводяться майстер-класи щодо формування ключових компетентностей, спрямованих на самовизначення, самореалізації особистості. Здобувачі освіти залучаються до дослідницької та проєктної діяльності, під час яких розвивають критичне мислення, творчі здібності та відбувається їх самореалізація. Переважна більшість педагогів використовують освітні технології, спрямовані на оволодіння здобувачами освіти ключовими компетентностями.

 

+

 

 

3.1.3. Педагогічні працівники беруть участь у формуванні та реалізації індивідуальних освітніх траєкторій для здобувачів освіти (за потреби)

З метою забезпечення індивідуального прогресу дитини в оволодінні ключовими компетентностями, врахування індивідуальних особливостей, здібностей здобувача освіти, створення комфортного освітнього процесу у закладі розробляються індивідуальні освітні траєкторії для здобувачів освіти, зокрема: - перебувають на дистанційній формі навчання;   - потребують відповідного періоду адаптації (прибули з інших закладів освіти, мають ООП);   - мають початковий. При розробленні планів індивідуальних освітніх траєкторій  враховується думка всіх учасників освітнього процесу (рекомендацій практичного психолога, педагогів, працівників медичних установ, батьків) з урахуванням можливостей дітей. Індивідуальні плани щодо роботи з дітьми початкового рівня складаються вчителями у довільній формі. Таке планування дає можливість творчої реалізації потенціалу учнів в залежності від їхніх здібностей, інтересів та здатності до навчання у співпраці з педагогом і батьками.

 

 

+

 

3.1.4. Педагогічні працівники створюють та/або використовують освітні ресурси (електронні презентації, відеоматеріали, методичні розробки, веб-сайти, блоги тощо)

   У нашому закладі практикується використання власних електронних освітніх ресурсів, необхідних з точки зору інформаційної підтримки навчального процесу, освітньої діяльності школярів і для забезпечення дистанційного навчання.  Справжньою платформою корпоративного ресурсу став постійно діючий сайт нашого закладу освіти, на якому висвітлені актуальні питання сьогодення. З метою якісної організації дистанційного навчання створено сторінку в соціальній мережі Facebook. Наші педагоги надавали освітні послуги шляхом використання в практиці організації освітнього процесу живого онлайн-спілкування. Надавалась консультативна індивідуальна допомога школярам через  Jitsi Meet, Zoom, Skype, Viber, WhatsApp. Під час уроків використовувались хмарний сервіс Google (Google-форми, документи, презентації, таблиці тощо). Педагоги в своїй професійній діяльності активно використовують файлові хостинги (Google Диск) .Значна частина  педагогічних працівників створюють власні освітні ресурси, які використовують у своїй роботі, поступово формуючи власне освітнє портфоліо. Ці освітні ресурси використовуються для обміну педагогічним досвідом  в межах закладу освіти (майстер-класи, семінари, засіданні методичних об'єднань, педагогічні ради). Ця інформація враховується при атестації педагога, визначені морального та матеріального заохочення. Педагоги поширюють власний педагогічний досвід  у матеріалах конференцій або виступах,  освітніх онлайн-платформах,  у професійних спільнотах соціальних мереж.       

 

+

 

 

3.1.5. Педагогічні працівники сприяють формуванню суспільних цінностей у здобувачів освіти у процесі їх навчання, виховання та розвитку

Виховний процес у закладі є невід'ємною складовою освітнього процесу та зорієнтований на загальнолюдські цінності. Педагоги  використовують виховну складову змісту навчальних предметів та курсів для формування морально-етичних та соціально-політичних  цінностей. Спрямовують зміст навчального матеріалу на виховання в учнів патріотизму, поваги до державної мови, культури, законів; розвивають в учнів загальнолюдські цінності. Однією з ефективних форм розвитку соціальної активності учнів є їх залучення до участі у різноманітних міських, обласних та Всеукраїнських конкурсах: Всеукраїнський конкурс творчості дітей та учнівської молоді «За нашу свободу», Всеукраїнський заочний конкурс робіт юних фотоаматорів «Моя країна – Україна!», Всеукраїнський заочний конкурс робіт юних фотоаматорів «Моя країна – Україна!», Всеукраїнський дитячий літературний конкурс  «Ми за безпечне майбутнє», Всеукраїнський конкурс «Податківець майбутнього Податкова абетка» (ІІІ м.- Середа Н.), Всеукраїнський конкурс «Пожежі краще запобігти», Обласний конкурс «Здорова Україна», проєкт обласного фестивалю «Олімпіада Геніїв» («Музика».Екологічна тематика) (І м. Кравченко І.), обласний конкурс творчо обдарованих та здібних дітей «Чарівні барви Сумщини». Номінація «Витинання» (ІІ м. – Конторщикова Л, Бойко В.) , обласний конкурс дитячого малюнка «Охорона праці очима дітей» (ІІІ м. ) – Конторщикова Л., обласний фестиваль «З любов’ю до вчителя!», Обласна акція волонтерських ініціатив учнівської молоді «Добрий вчинок», обласний фестиваль-конкурс родинних гербів «Я.Родина, Україна»,  обласний фестиваль ініціатив дитячого  самоврядування в рамках Всеукраїнський конкурс соціально-освітніх проєктів «Діти розбудовують громаду» тощо.

 

+

 

 

3.1.6. Педагогічні працівники використовують інформаційно- комунікаційні технології в освітньому процесі

Використання ІКТ у закладі є системним процесом, що охоплює всі види діяльності педагогів.  Широко використовуються інформаційні онлайн-джерела, можливості хмарних технологій, інтерактивних середовищ, онлайн-тестів. Організації компетентнісного, діяльнісного, особистісно-орієнтованого підходів у навчанні школярів відповідно до вимог Нової Української школи, нового Державного стандарту сприяли робота школи комп’ютерної грамотності вчителів природничо-математичного циклу.

 Проведено семінори «Використання інтерактивного пристрою Can Тouch на уроках та позаурочних заходах», «Використання онлайн-тестування в системі контролю якості знань», «Сервіс відео конференцій Zoom: особливості та алгоритм використання». Успішно закінчила курс: «Дистанційний та змішаний формати навчання», «Медіаграмотність для освітян».

Педагоги - володіють програмними ресурсами Power Point, Google Meet, Google Classroom, Learning Apps; розробляють  інтерактивні тести "На урок"; - застосовують  спеціальні медіадодатки  до  підручників,  віртуальні лабораторії, онлайн словники;  - створюють  кросворди. При   проведенні  занять 96% вчителів використовують   ІКТ  з  авторськими мультимедійними презентаціями; медіатекстами, інтерактивними завданнями, усний рахунок з LEGO, фізкультхвилинки, анімації. Проведені засідання допомогли педагогам усвідомити стратегію сучасної освіти, спланувати шляхи реалізації основних напрямів оновлення змісту навчальних галузей, стимулювали вчителів до особистого і професійного зростання, досягнення нових педагогічних цілей, розвитку вміння педагогів працювати в умовах вибору педагогічної позиції, технології, змісту, форм і методів  навчання та виховання.

    

 

+

 

 

Вимога 3.2. Постійне підвищення професійного рівня і педагогічної майстерності педагогічних  працівників

3.2.1.Педагогічні працівники сприяють формуванню, забезпечують власний професійний розвиток і підвищення кваліфікації, у тому числі щодо методик роботи з дітьми з особливими освітніми потребами

За умов реформування системи освіти України провідним вектором розвитку особистості є навчання впродовж  усього життя, а одним із основних завдань – модернізація підвищення кваліфікації для формування   пріоритетних компетенцій  педагогів. В закладі створені умови для постійного підвищення кваліфікації педагогів, їх чергової та позачергової атестації, добровільної сертифікації. Підвищення педагогічної майстерності вчителів є першочерговим завданням закладу, передбаченим перспективним планом роботи.  З метою активізації творчої професійної діяльності у 2021-2022 н.р. було атестовано 7 педпрацівників. Серед них 3 педагогічні працівники підтвердили кваліфікаційну категорію «спеціаліст вищої кваліфікаційної категорії» , 2- «спеціаліст першої категорії», 1 вихователь ЗДО підтвердив  «10 тарифний розряд», 1 педагог – звання «старший учитель».

Атестація вчителів як чинник виявлення професіоналізму, компетентності вчителя, відіграє важливу роль у результативності освітнього  процесу, слугує виявом професійних нахилів, рівня загальної культури, сприяє створенню оптимальних умов для вивчення й упровадження  передового педагогічного досвіду, стає для вчителів перевіркою їхнього особистого зростання, можливістю поділитися з колегами своїми здобутками, іспитом на компетентність. Педагогічний колектив має високий професійний рівень і є збалансованим поєднанням досвідчених педагогів, що мають значний потенціал. 21 вчитель має вищу кваліфікаційну категорію, 8 – звання «старший учитель», 7 - першу кваліфікаційну категорію, 4- другу, 2 -  спеціаліст, асистент вчителя має 12 т.р., вихователь ЗДО Томашівської філії 10 т.р.

 У закладі створені умови для професійного зростання педагогів. Педагогічні працівники підвищують свою професійну майстерність при Сумському обласному інституті післядипломної педагогічної освіти, проводять та відвідують   семінари, тренінги, конференції, вебінари, які проводить Центр професійного розвитку педагогічних працівників Роменської міської ради. Проходять онлайн-навчання, курси на платформах  EdEra, Prometheus, Інтелект та ін.

Наші колеги активніше, ніж будь-коли, займались самоосвітою у сенсі нових освітніх трендів, зокрема:  самостійний пошук необхідних для власних фахових потреб вебінарів, проходження онлайн-курсів; участь у конкурсах; публікації в різноманітних виданнях (науково-методичному журналі «Простір» (Царко А.В.), інтернет-ресурсах (Сокрута В.С., Гумен С.М.); створення власних блогів                       (Сокрута В.С.).

Протягом року проводилася певна робота щодо поширення досвіду роботи вчителів закладу шляхом розміщення напрацювань на різноманітних Інтернет-порталах.

 

 

+

 

 

3.2.2. Педагогічні працівники здійснюють інноваційну освітню діяльність, беруть участь у освітніх проєктах, залучаються до роботи як освітні експерт

У сучасних умовах розвитку суспільства відбувається активне збільшення інформації, яку мають засвоїти учні, тому здійснюється пошук оптимальних форм і методів навчання, які допоможуть уникнути механічного запам’ятовування, підвищити зосередження уваги, а також сформувати відповідні навички для полегшення засвоєння нової інформації.

Наш освітній заклад не стоїть остронь інноваційної діяльності, тому для оптимізації інтелектуальної діяльності учнів молодшого шкільного віку, підвищення їхньої працездатності в умовах сучасної освіти з 1 вересня 2021 року учні 2 класу долучилися до   Всеукраїнського пілотного проєкту "Мнемознайко".

Запропонована методика допомагає дітям покращити продуктивність освітнього процесу, засвоювати складну сприйманню інформацію, формувати навички самонавчання в умовах НУШ, зняти психологічну напругу, створити ситуацію успіху, формувати навички комунікації в соціумі, оптимізувати освітній процес за рахунок впровадження технології освітньої мнемотехніки. Дітям на уроках цікаво, весело, пізнавально.

 

 

 

+

 

Вимога 3.3. Налагодження співпраці зі здобувачами освіти, їх батьками, працівниками закладу освіти

3.3.1. Педагогічні працівники діють на засадах педагогіки партнерства

 

Для забезпечення всебічного розвитку дитини освітній процес  у закладі будується на засадах педагогіки партнерства, що дозволяє педагогам і учням стати відповідальними за результат. Для цього вчителі забезпечують можливість учням вільно висловлювати свою думку,розвивають вміння аргументовано конструювати свою відповідь, забезпечують партнерські стосунки між вчителем і дитиною. Відповідно до концепції НУШ здійснюється персоналізований підхід до навчальної діяльності.  

 

+

 

 

3.3.2. Педагогічні працівники співпрацюють з батьками здобувачів освіти з запитань організації освітнього процесу, забезпечують постійний зворотній зв’язок

Серед форм комунікації з батьками перевага надається індивідуальному спілкуванню, спілкуванню у спільнотах у соцмережах, на батьківських зборах. Адміністрація закладу завжди враховують думку батьків під час прийняття важливих управлінських рішень. Батьки періодично залучаються до проведення виховних заходів та позитивно оцінюють результати комунікування. Для батьків створені інформаційні куточки – «Як діяти в стресових ситуаціях», «Про насильство в сім’ї», проведені батьківські збори на тему: «Роль батьків у профілактиці та запобіганні шкідливих звичок, вживання дітьми психотропних речовин, наркотиків та куріння», заняття «Булінг всі ми можемо допомогти це зупинити», розроблені памятки «Безпека дітей», «Поколіня Z і Альфа . Як навчити та виховувати дітей смартфонів», «Як відновити психологічний ресурс дитини в домашніх умовах», «Як підвищити мотивацію дитини до навчальної діяльності», «Користі ігрові прийомі у спілкувані з дитиною».

Систематичною є робота класних керівників з батьками (або особам, які їх замінюють) з питань родинного виховання, профілактики шкідливих звичок та правопорушень.

 

 

+

 

3.3.3 У закладі освіти існує практика педагогічного наставництва, взаємонавчання та інших форм професійної співпраці

Співпраця між педагогічними працівниками у закладі освіти відбувається під час реалізації пріоритетних напрямків роботи закладу, взаємовідвідування навчальних занять, педагогічного наставництва, поширення педагогічного досвіду. Атмосфера доброзичливості у педколективі сприяє ефективному вирішенню освітніх проблем. Зростанню професійної майстерності педагогів сприяють відвідування уроків та заходів на запрошення. В закладі налагоджено педагогічне наставництво, застосовується орієнтовна програма стажування, надається допомога в подоланні труднощів освітньої діяльності з початком формування майстерності молодого педагога, розробляються рекомендації щодо самоосвітньої діяльності молодого фахівця. Результатом командної співпраці є розробка спільних проєктів, підготовка до загальношкільних заходів. З метою організації змістовного дозвілля школярів закладом освіти продовжується співпраця з БДЮТ, ДЮСША, музичною школою, Недригайлівським центром зайнятості, вищими закладами освіти. Крім того, ведеться тісна співпраця із представниками ДСНС,  сектором ювенальної превенції .

 

+

 

 

Вимога 3.4. Організація педагогічної діяльності та навчання здобувачів освіти на засадах академічної доброчесності

3.4.1. Педагогічні працівники під час провадження педагогічної та наукової (творчої) діяльності дотримуються академічної доброчесності

Керівництво закладу освіти впроваджує політику формування академічної доброчесності, розроблено Положення про академічну доброчесність. Педпрацівники власним прикладом демонструють дотримання цих норм. Адміністрація періодично здійснює моніторинг стану дотримання норм академічної доброчесності.  На підставі спостережень за навчальними заняттями можна стверджувати, що вчителі переважно діють на засадах академічної доброчесності. З метою запобігання випадкам порушень академічної доброчесності серед здобувачів освіти (списування, плагіат, фальсифікація тощо) педагоги проводять бесіди щодо дотримання академічної доброчесності, знайомлять здобувачів освіти з основами авторського права, на уроках дають такі завдання, які унеможливлюють списування, використовують методичні розробки для формування основ академічної доброчесності. 

 

+

 

 

3.4.2. Педагогічні працівники сприяють дотриманню академічної доброчесності здобувачами освіти

Педагогічні працівники проводять роз'яснювальну роботу серед здобувачів освіти з питання академічної доброчесності,  інформують учасників освітнього процесу про норми академічної доброчесності та важливість їх дотримання, вчать вказувати автора та зробити необхідні посилання  при використанні інформаційних джерел. Педагоги використовують завдання які унеможливлюють списування, оголошують чіткі критерії оцінювання, реалізують формувальне оцінювання. 

 

+

 

 

НАПРЯМ 4. УПРАВЛІНСЬКІ ПРОЦЕСИ ЗАКЛАДУ ОСВІТИ

Вимога 4.1. Наявність стратегії розвитку та системи планування діяльності закладу, моніторинг виконання поставлених цілей і завдань

4.1.1. У закладі стратегію його розвитку, спрямовану на підвищення якості освітньої діяльності

У серпні 2021р. за участі учасників освітнього процесу розроблено Стратегію розвитку закладу на 2021-2025 рр., яку затверджено на засіданні педагогічної ради (протокол №1 від 31.08.20201р.), оприлюднено документ на сайті закладу та  затверджено засновником закладу освіти.

У 2021-2022 н.р. робота закладу будувалась на нових концептуальних засадах, які пов’язані з виконанням стратегічних завдань розвитку закладу і здійснювалась відповідно до особистих запитів та інтересів педагогів з урахуванням сучасних новітніх тенденцій освітньої галузі. Управління  навчальним закладом здійснюється на засадах оновлення змісту, орієнтації на опанування інновацій, пошуку управлінських технологій та ефективних шляхів підвищення якості освітніх послуг. 

 

+

 

 

4.1.2 У закладі освіти річне планування та відстеження його результативності здійснюються відповідно до стратегії його розвитку

2021-2022н.р. оновлено структуру річного плану закладу, який розроблено на основі Стратегії закладу освіти та розділів «Абетки для директора»  (рекомендацій Державної служби якості освіти України для допомоги закладу освіти у розбудові внутрішньої системи забезпечення якості освітньої діяльності та якості освіти). Річний план роботи враховує освітню програму закладу, що розроблена у співпраці керівництва закладу та педагогічних працівників. План реалізує Стратегію розвитку закладу освіти, містить аналіз якості освітньої діяльності за попередній навчальний рік. Корегування Річного плану прослідковується, зокрема у формуванні тематики педагогічних рад, у змінах до графіка проведення заходів з урахуванням карантинних обмежень, воєнного стану. Розпочато планування роботи на 2022-2023 н.р., в якому буде враховано пропозиції батьків 1-10-х класів та учнів 5-10-х класів за підсумками проведеного у червні 2022 р. анкетування в Google формах.

На реалізацію річного плану та Стратегії розвитку закладу спрямовано діяльність педагогічної ради закладу. Річний план містить орієнтовний перелік тематики педагогічних рад на поточний навчальний рік. Педагогічна рада функціонує системно й ефективно, на її засіданні розглядаються актуальні питання діяльності закладу, рішення ухвалюються колегіально й демократично. Річний план містить орієнтовний перелік тематики засідань педагогічної ради на поточний навчальний рік, рішення якої вводяться в дію наказами директора.

У закладі освіти розроблено Положення про внутрішню систему забезпечення якості освіти, що схвалено на засіданні педагогічної ради (протокол № 1 від 31.08.2021 р.), затверджено наказом директора від 01.09.2021 р. № 289 та оприлюднено на вебсайті закладу освіти..  У травні 2022 р. педагогам запропоновано долучитися до обговорення критеріїв та процедури оцінювання освітніх процесів та надати пропозиції робочій групі щодо стратегії та процедури забезпечення якості освіти; правил, критеріїв і процедури оцінювання освітнього середовища закладу освіти, оцінювання здобувачів освіти, оцінювання педагогічної діяльності педагогічних працівників та оцінювання управлінської діяльності. У червні 2022 року проведене анкетування вчителів, батьків, учнів щодо розбудови внутрішньої системи забезпечення якості освіти у закладі, заслухано звіти робочих груп з даного питання. 2021-2022н.р. керівництво закладу брало участь в освітніх студіях, онлайн-консультаціях управління Державної служби якості освіти у Сумській області   щодо розбудови внутрішньої системи забезпечення якості освіти.

У Річному плані роботи закладу освіти простежується система заходів щодо аналізу стану матеріально-технічної бази та її вдосконалення. Керівництво закладу здійснює заходи щодо утримання в належному стані будівель, приміщень, обладнання, вивчає стан матеріально-технічної бази, планує її розвиток, звертається з відповідними клопотаннями до засновника

 

+

 

 

 

4.1.3. У закладі освіти здійснюється самооцінювання якості освітньої діяльності на основі стратегії (політики) і процедур забезпечення якості освіти

Документ, що забезпечує  стратегію і методику забезпечення якості освіти розроблено закладом та оприлюднено на сайті школи  з урахуванням процедур, які націлені на самооцінювання якості освітньої діяльності . Учасники освітнього процесу залучаються до процесу самооцінювання якості освітньої діяльності закладу.

 

+

 

 

4.1.4. Керівництво

постійно  закладу освіти планує та здійснює заходи щодо утримання у будівель, приміщень, обладнання

Адміністрація закладу разом із педагогічним і батьківським колективом працює над удосконаленням матеріально-технічної бази, підтриманням її в робочому стані. Заклад освіти забезпечений навчальними й іншими приміщеннями з відповідним обладнанням, що необхідні для реалізації освітніх програм. У навчальних кабінетах відповідно до естетичних вимог створені сприятливі і комфортні умови для організації освітнього процесу. Працюють 2 комп’ютерні класи. Кожен  кабінет має по 1 комп’ютеру для ведення ділової документації. 

Педагогічним колективом та адміністрацією приділяється достатньо уваги естетичному вигляду закладу освіти: коридори, вестибюль   поступово поповнюються новими сучасними стендами; подвір’я завжди прибране, доглянуте, бордюри побілені; щороку висаджуються квіти, своєчасно обрізуються дерева, кущі.   Обслуговуючим персоналом проводиться скошування трави на газонах, винесення і періодичне вивезення сміття з території закладу.

У закладі створено оптимальні умови для організації нового освітнього середовища в умовах реформування сучасної освіти. У 2021-02022 н.р  було здійснено косметичний ремонт класних кімнат та коридорів.

 

+

 

 

Вимога 4.2. Формування відносин довіри, прозорості, дотримання етичних норм

4.2.1. Керівництво закладу освіти сприяє створенню психологічно комфортного середовища, яке забезпечує конструктивну взаємодію здобувачів освіти, їх батьків, педагогічних та інших працівників закладу освіти та взаємну довіру

Взаємодія з органами місцевого самоврядування, громадськістю відбувається через роботу Ради закладу, педагогічну раду, проведення загальношкільних батьківських зборів, співпрацю з громадськими організаціями та органами влади усіх рівнів.     

Значну увагу адміністрація закладу приділяє  залученню батьківської громадськості та органів учнівського самоврядування до  здійснення демократичного управління освітнім  процесом.

Описание: 4 Активно вивчаються потреби і запити батьків, враховуються їх пропозиції щодо організації профільних класів, формуванні варіативної складової навчального плану, виборі напрямків виховної роботи.

Співпраця педагогічного колективу та батьків здійснюється через спілкування на батьківських зборах, спільне обговорення питань на засіданнях Ради закладу, батьківського комітету, ради профілактики правопорушень. Щороку, на загальношкільних батьківських зборах, відповідно до існуючого Положення, директор закладу звітує  перед громадськістю, робить  аналіз за результатами комплексного вивчення й самооцінювання якості освітньої діяльності за  4 напрямками з пропозиціями про удосконалення освітньої діяльності, враховуючи результати моніторингу.   95% опитуваних відповіли, що адміністрація враховує думку батьків, під час ухвалення важливих управлінських рішень.

На виконання Закону України «Про звернення громадян» у закладі організована робота зі зверненнями громадян. Наявні  нормативно – правові  акти  та управлінські  документи з цього питання. Розроблений графік прийому громадян адміністрацією закладу.

Описание: 20 Описание: 15 Зустрічі з громадянами   здійснюються у визначені дні та години за попереднім записом згідно із затвердженим графіком. Реєстрація звернень громадян, облік особистого прийому громадян, що проводиться директором або його заступниками та контроль за виконанням рішень, прийнятих під час особистого прийому, здійснюється секретарем школи    у журнал реєстрації звернень, що надійшли до Коровинського ЗЗСО. Дирекція закладу завжди готова до діалогу з учасниками освітнього процесу про що свідчать результати  моніторингу, а саме: 80% батьків відповіли, що завжди вдається поспілкуватися з адміністрацією закладу, 14,7% - переважно так. Щодо випадків булінгу то респонденти, які зверталися, відповіли, що проблема вирішується конструктивно.

51% опитуваних зазначили, що звернення розглядаються вчасно, заходами реагування цілком задоволені.

 

+

 

 

4.2.2. Заклад освіти оприлюднює інформацію про свою діяльність на відкритих загальнодоступних ресурсах

Шкільний сайт наповнений змістовною інформацією щодо тенденцій розвитку закладу. Це дозволяє всім учасникам освітнього процесу вчасно ознайомлюватись з основними подіями життя закладу освіти . 

 

 

+

 

 

Вимога 4.3. Ефективність кадрової політики та забезпечення можливостей для професійного розвитку педагогічних працівників

4.3.1. Керівник закладу освіти формує штат закладу, залучаючи кваліфікованих педагогічних та інших працівників відповідно до штатного розпису та освітньої програми

98  % штатних працівників закладу освіти працюють за фахом. Пріоритетом у підборі кадрів є наявність особистої потужної життєвої мотивації, високий професіоналізм, комунікабельність, прагнення до саморозвитку, забезпечення дотримання правил колективної взаємодії. 

Склад і кваліфікація педкадрів закладу у поточному навчальному році

Кваліфікація

 

 

2020-2021

2021-2022

2020-2021

2021-2022

 

Усього педагогічних працівників

27

28+8=36

100

100

 

Мають кваліфікаційну категорію: Вищу

17

17+4=21

63

58

 

Першу

7

4+3=7

26

19

 

Другу

2

4+0=4

8

11

 

Спеціаліст

1

2+0=2

3

6

 

Розряд

 

1+1=2

 

6

 

Учителів-методистів

0

0

0

0

 

Старших учителів

7

7+1=8

26

22

 

 

 

+

 

 

4.3.2. Керівництво закладу освіти за допомогою системи матеріального та морального заохочення мотивує педагогічних працівників до підвищення якості освітньої діяльності, саморозвитку, здійснення інноваційної освітньої діяльності

 

Адміністрацією школи створено необхідні умови для підвищення кваліфікації педагогів і  здійснюється аналіз професійного розвитку педагогічних працівників (заходи матеріального та морального заохочення). За потреби підтвердження результатів професійного зростання педагогів приймається рішення педради. Атестація вчителів  як чинник виявлення професіоналізму, компетентності вчителя, відіграє важливу роль у результативності освітнього  процесу, слугує виявом професійних нахилів, рівня загальної культури, сприяє створенню оптимальних умов для вивчення й упровадження  передового педагогічного досвіду, стає для вчителів перевіркою їхнього особистого зростання, можливістю поділитися з колегами своїми здобутками, іспитом на компетентність

 

+

 

 

4.3.3. Керівництво закладу освіти сприяє підвищенню кваліфікації педагогічних працівників

За умов реформування системи освіти України провідним вектором розвитку особистості є навчання впродовж  усього життя, а одним із основних завдань – модернізація підвищення кваліфікації для формування   пріоритетних компетенцій  педагогів.  Протягом 2020-2021 років виконувався план курсової перепідготовки, за яким підвищили кваліфікацію 100% вчителів. Керівництво закладу освіти створює умови для постійного підвищення кваліфікації, чергової та позачергової атестації, добровільної сертифікації педагогічних працівників. Педагогів ознайомлено з основними напрямками та програмами, з формами, видами, обсягами, характером надання послуг і суб’єктом (МОІППО). Було затверджено на педагогічній раді та оприлюднено на сайті школи орієнтовний план проходження курсової перепідготовки педагогічних працівників закладу. За цей час було вивчено теоретичні засади психолого-педагогічних концепцій розвитку сучасної освіти, визначено готовність активного включення працівників у виконання професійних ролей та впровадження  освітніх інноваційних технологій. Питання професійного вдосконалення розглядаються на  засіданнях методичних об’єднань працівників і педагогічною радою закладу. Аналіз анкетування з питань підвищення фахової майстерності показало , що  значна кількість педагогів вважають, що адміністрація сприяє їхньому професійному розвиткові.

 

+

 

 

Вимога 4.4. Організація освітнього процесу на засадах людиноцентризму, прийняття управлінських рішень на основі конструктивної співпраці учасників освітнього процесу, взаємодії закладу освіти з місцевою громадою

4.4.1. У закладі освіти створюються умови для реалізації прав і обов’язків учасників освітнього процесу

створюються умови для реалізації прав і обов’язків учасників освітнього процесу

Організація освітнього процесу ЗЗСО  базується  на засадах людиноцентризму, гуманізму та толерантності  шляхом  взаємодії закладу освіти з громадськістю. Спільна діяльність базується на основі загальнолюдських, національних цінностей і досягнень сучасної гуманістичної педагогіки, до якої належить повага до особистостi, толерантне, турботливе ставлення до кожного.  Дані анкетування щодо дотримання  прав учасників освітнього процесу свідчать, що 92 % батьків, 86 % учнів, 99 % учителів стверджують, що їхні права в закладі освіти не порушуються. Це  підтверджено відсутністю записів у журналі реєстрації  звернень громадян.   Дотримання прав і обов’язків учасників освітнього процесу  реалізується шляхом затвердження відповідних регламентуючих документів (про правила внутрішнього трудового розпорядку, посадові інструкції працівників, правила поведінки здобувачів освіти). Всі учасники освітнього процесу ознайомлені зі своїми правами та обов’язками.

 

+

 

 

4.4.2. Управлінські рішення приймаються з урахуванням пропозицій учасників освітнього процесу

Адміністрація та педагогічний колектив  ЗЗСО активно  підтримує продуктивні ініціативи учасників освітнього процесу.  Керівництво закладу завжди заохочує учнівське самоврядування до створення й креативної реалізації низки заходів та проєктів.

У полі зору педагогічного колективу постійно знаходиться питання зайнятості підлітків шкільного віку у позаурочний час.

З метою гармонійного розвитку особистості діти  залучалися до роботи у різноманітних гуртках . На базі навчального закладу працювало 8 гуртків  якими  охоплено 116 учнів, що складає  50 % від загальної кількості (що на 9% більше за минулий рік). Гуртки працювали за напрямками:

- спортивного напряму : волейбол (Шолудько А.А.);  футбол(Токарь А.С.);

- художньо естетичного напряму : вокального співу – ( керівник Холод Н.В.), танцювальний – (Химченко С.І..); «Фантазія»( Бабій І.Г.);

-військово-патріотичного: «Джура»(Гордієнко О.Я.); «Козацький гарт» (Ткаченко Л.М.)

-декоративно-прикладного:«Юна майстриня (Гребеник Л.В.)

      Заняття в гуртках   проводиться згідно з розкладом та затвердженим

наказом. Планування роботи   здійснюється вчасно. Керівники  ведуть стандартні журнали планування та обліку роботи, записи в яких проводять регулярно. Результати своєї діяльності гуртківці представляли під час шкільних предметних декад та тижнів, брали участь у культурно-масових та суспільно-корисних заходах.

 6 учнів школи відвідують заклади позашкілля. 

              Значна увага  приділяється родинному вихованню, головним завданням якого є гармонійний всебічний розвиток дитини, підготовка її до життя в існуючих соціальних умовах, реалізація її творчого потенціалу, формування у дітей моральних цінностей з позиції добра, справедливості, правди.  

Батьки залучаються до підготовки та участі у виховних заходах: новорічні свята, День Матері, родинні свята, випускні свята, до організації екскурсій. Багато батьків є спонсорами, активно допомагають у ремонті і оновленні школи.

З кожним класом організовують роботу класні керівники..  Плануючи виховну роботу,  вони дотримуються розділів «Виховні заходи», «Індивідуальна робота з учнями», «Робота з батьками». При цьому враховуються вікові особливості учнів, ступінь сформованості колективу, взаємовідносини між учнями,  батьками, вчителями. Відповідно до цього кожен класний керівник ставить перед собою проблему, над якою працює, плануючи та організовуючи виховну роботу в класі.

 

+

 

 

4.4.3. Керівництво закладу освіти створює умови для розвитку громадського самоврядування

Адміністрація закладу постійно  сприяє участі громадського самоврядування у вирішенні питань щодо діяльності закладу освіти, співпраці, співтворчості учнів, педагогів, батьків, громадських інституцій, соціуму. Розширюється система партнерських відносин закладу через співдружність  Усі представники освітнього процесу (батьківська громадськість, здобувачі освіти) активно  беруть участь у загальношкільних заходах . Не рідше одного разу на семестр проводяться  засідання ради школи,  батьківські збори. Основою формування учнівського колективу є наявність такої діяльності як учнівське самоврядування.  В закладі  діє президентсько-парламенська республіка «Дивосвіт».  Члени учнівської республіки  традиційно беруть активну участь у проведенні загальношкільних свят та лінійок: Свято першого дзвоника, Останній  дзвоник,  Випускний бал, вітальна  програма до Дня вчителя, свято Миколая,    новорічні заходи для   1- 11 класів, різних проєктах, акціях.

Волонтери шкільної організації «Турбота» розпочали роботу в обласному соціально-освітньому проекті «Кровна родина», в рамках якого взяли участь у фестивалі – конкурсі родинних гербів «Я. Родина. Україна», фестивалі родинних старожитностей «Мамина вишиванка». Також продовжують роботу у проекті «Діти розбудовують громаду», в рамках якого  стали учасниками фестивалю ініціатив дитячого самоврядування та отримали сертифікат.

Учасники шкільного самоврядування  забезпечили  участь у різних обласних та всеукраїнських  заходах, а саме: Всеукраїнському конкурсі дитячих плакатів «Я – Україна!», конкурсі відео робіт «Відомі українці нашого краю», обласному конкурсі робіт юних фотоаматорів «Моя Україно!»; засіданні обласної школи «Лідер»;

  • фестивалі «З любов’ю дот вчителя!»; всеукраїнському заочному конкурсі робіт юних фотоаматорів «Моя країна – Україна!»; Всеукраїнському дитячому літературному конкурсі «Ми за безпечне майбутнє!»;
  • обласному фестивалі – конкурсі  родинних гербів; фестивалі родинних старожитностей «Мамина вишиванка»; обласному  конкурсі «Український сувенір»; обласній акції волонтерських ініціатив «Добрий вчинок»; обласній краєзнавчій конференції «Герої сучасності серед нас»; обласному етапі Всеукраїнського конкурсу творчості дітей  «За нашу свободу»; проекті обласного фестивалю «Олімпіада Геніїв» («Музика»).

На постійній основі в школі проводяться Дні самоврядування. У 2021-2022 навчальному році День самоврядування проходив в жовтні, де учні мали змогу відчути себе в ролі учителя.

+

 

 

 

4.4.4. Керівництво закладу освіти сприяє виявленню громадської активності та ініціативи учасників освітнього процесу, їх участі в житті місцевої громади

Керівництво закладу підтримує освітні та громадські ініціативи учасників освітнього процесу, які спрямовані на сталий розвиток закладу та участь у житті місцевої громади (культурні, спортивні, екологічні проєкти, заходи)..

 

+

 

 

4.4.5. Режим роботи закладу освіти та розклад занять враховують вікові особливості здобувачів освіти, відповідають їх освітнім потребам

Затверджений режим роботи закладу враховує потреби учасників освітнього процесу та особливості діяльності закладу та є достатньо комфортним. Розклад розробляє ЗДНВР згідно з нормативно-правовою базою (накази, рекомендації, листи МОН), рекомендаціями Держпродспоживслужби, освітньої програми, навчальними програмами, мережею класів,  даними про розподіл класів на групи. Розклад навчальних занять переважно забезпечує рівномірне навчальне навантаження відповідно до вікових особливостей здобувачів освіти з дотриманням  санітарно-гігієнічних вимог до організації освітнього процесу в повній відповідності до освітньої програми.     Батьки й учні оцінили врахування власних потреб при організації освітнього процесу на достатньому рівні.

 

+

 

 

4.4.6. У закладі освіти створюються умови для реалізації індивідуальних освітніх траєкторій здобувачів освіти

Процес виховання, навчання та розвитку здобувачів освіти закладу базується відповідно до особистісно орієнтованої педагогіки  щодо створення умов для оптимального саморозвитку дитини.  Адміністрацією закладу створено оптимальні умови, щодо  індивідуальних освітніх траєкторій здобувачів освіти та їхньої реалізації.

 

+

 

 

Вимога 4.5. Формування та забезпечення реалізації політики академічної доброчесності

4.5.1. Заклад освіти впроваджує політику академічної доброчесності

Керівництво закладу освіти працює над реалізацією заходів щодо формування академічної доброчесності. Педагогічний колектив закладу під керівництвом адміністрації працює над розробленням   Положення про академічну доброчесність. З учасниками освітнього процесу проводиться інформаційно-просвітницька робота з цього питання (консультації, індивідуальні бесіди з педагогічними працівниками щодо укладання, оформлення  ними методичних розробок (робіт) для публікацій у фахових виданнях та  для професійних конкурсах).  Зі здобувачами освіти проводиться роз’яснювальна робота щодо норм  етичної неприпустимості  списування, порушення правил оформлення цитування, написання власних висловлювань. Аналіз проведеного  анкетування, підтвердив , що з учнями регулярно проводяться   бесіди про важливість дотримання академічної доброчесності - 82 %; так, але нерегулярно - 18%

 

+

 

 

4.5.2. Керівництво закладу освіти сприяє формуванню в учасників освітнього процесу негативного ставлення до корупції

Адміністрація  закладу постійно проводить  освітні та інформаційні заходи, спрямовані на формування в учасників освітнього процесу негативного ставлення до корупції, під час яких акцентує увагу на  вимогах антикорупційного законодавства. Про це свідчать аналізи проведеного опитування .

 

+

 

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень